Az országos tiltakozásokat leverő Irán arra kéri a francia vezetést, hogy hallgassanak a tüntetőkre

külföld
2023 március 25., 15:12

„A francia kormánynak beszélnie kell a népével, meg kell hallaniuk a nép hangját” - írta Twitteren Irán külügyminisztériumának szóvivője, Nasser Kanaani. A külügyes azon értetlenkedett, hogy amíg a Mahsa Amini halála után kitört nőjogi és diktátúraellenes tüntetéshullámra adott kormányzati válasz - tudniillik, hogy több száz embert meghalt, több ezer embert lecsuktak - nemzetközi közösség kritikusan reagált, addig szerinte a francia nyugdíjkorhatáremelés miatt kitört tüntetésekre adott kormányzati reakcióval nem foglalkoznak annyian.

Összecsapás a biztonsági erők és a tüntetők között október 27-én, Harramabád mellett, a 16 éves meggyilkolt lány sírja közelében.
photo_camera Összecsapás a biztonsági erők és a tüntetők között október 27-én, Harramabád mellett, a 16 éves meggyilkolt lány sírja közelében. Fotó: -/AFP

A francia Emberi Jogok Ligája a „lakosok tüntetéshez való jogainak aláásásával,” és „aránytalan” erőszak alkalmazásával vádolja a francia hatóságokat. A liga vezetője egyenesen a francia állam autoriter irányba való eltolódásáról számolt be. Az Európa Tanács (nem összetévesztendő a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanáccsal), ami Emberi Jogok Európai Egyezményének alapján védi az emberi jogokat, felhívta a francia vezetés figyelmét arra, hogy a tüntetéseken előforduló szórványos erőszakos cselekmények nem igazolhatják a túlzott állami erőszak alkalmazását.

Az iráni külügy szerint a nyugatnak nincs joga a „morál trónjáról” ítélkezni. Ezzel a tüntetések miatt meghozott EU-s, brit és amerikai szankciókra utalt. (AFP, insiderpaper)