Hiába akarják kirúgni, nem hajlandó elhagyni a székét az izraeli védelmi miniszter

külföld
2023 március 28., 15:43

Miután Benjamin Netanjahu hétfőn este bejelentette az igazságügyi reform felfüggesztését, úgy nézett ki, véget ér az izraeli belpolitikai káosz. Kedden azonban kiderült, hogy a hét végén kirúgott védelmi miniszter nem hajlandó távozni.

Yoav Gallant felmentése kedden lépett volna hatályba, de a politikus munkatársai azt állítják, nem kapott hivatalos értesítést. Gallant így nem hagyta el hivatalát, tovább dolgozik.

Yoav Gallant
photo_camera Yoav Gallant Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A hírt, amely komoly kérdéseket vet fel Netanjahu kormányon belüli tekintélyével kapcsolatban, egyelőre nem kommentálták a miniszterelnök szóvivői.

Izrael azután sodródott súlyos politikai válságba, hogy tömegek követelték az utcákon az igazságügyi reform visszavonását.

A jogszabálytervezet beleszólást adna a kormánynak a legfelsőbb bíróság tagjainak kiválasztásába, és hatalmat a törvényhozásnak ahhoz, hogy egyszerű többséggel felülírjon bírósági döntéseket. Sokak szerint a reform igazi célja, hogy Netanjahu megúszhassa a felelősségre vonást korrupciós ügyeiben. (via The Guardian)