Netanjahu elhalasztja a bírósági reformot

külföld
2023 március 27., 16:17

Benjamin Netanjahu egy hónappal elhalasztja a hatalmas politikai válságot okozó igazságügyi reform tárgyalását - ezt jelentette be hétfő este az izraeli miniszterelnök. Netanjahu azt mondta, a lépéssel meg akarja akadályozni, hogy kettészakadjon a nemzet, ezzel a reform ellen tiltakozó több tízezres tüntetésekre utalva. Mint mondta, a bírósági reform tervére adott reakció a nemzeti egységet veszélyeztetni, egy "szélsőséges kisebbség" akarja megosztani a nemzetet, ő és kormánya azonban széles körű konszenzust akar elérni, ezért is halasztják el a módosítás vitáját.

Netanjahu Likud pártjának szélsőjobboldali koalíciós partnere, a Zsidó Erő már korábban bejelentette, hogy a miniszterelnök el fogja halasztani a reformot, arról a parlament következő ülésszakában tárgyalnak, hogy aztán a "párbeszédet követően" elfogadják azt. Az izraeli törvényhozás a jövő héttől a pészah ünnepe miatt nem ülésezik. A szélsőjobboldali párt vezetője, Itamar Ben-Gvir belbiztonsági miniszter támogatja Netanjahu döntését, cserébe azért, hogy a minisztériuma létrehozhat egy "nemzeti gárdát".

Benjamin Netanjahu
photo_camera Benjamin Netanjahu Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

A reform elhalasztásának hírére az ország legnagyobb szakszervezete bejelentette, hogy lefújja a tiltakozásképp szervezett általános sztrájkját. Az utcai tiltakozások viszont várhatóan folytatódni fognak.Ahogy arról ebben a cikkben részletesebben írtunk, a bírósági reform nagyon komoly politikai válságba sodorta Izraelt: az utcán tömegek követelik, hogy Netanjahu vonja vissza a tervezetet, a széljobbos koalíciós partner viszont azt mondta, kilép a kormányból, ha visszavonja. A javaslat óriási beleszólást adna a kormánynak a legfelsőbb bíróság tagjainak kiválasztásába, és hatalmat adna a törvényhozásnak, hogy egyszerű többséggel felülírjon bírósági döntéseket. Sokak szerint a reform igazi célja az, hogy Netanjahu megúszhassa a számos korrupciós ügyet, amibe az elmúlt években keveredett.

photo_camera Brüsszelben is tiltakoztak az izraeli törvénymódosítás ellen. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A javaslat miatt már január óta tiltakoznak Izraelben, a helyzet viszont nemrég tovább eszkalálódott, amikor Netanjahu vasárnap menesztette Yoav Gallant védelmi minisztert, aki a bírósági reform leállítására szólította föl a kormányt. Ezután tízezrek tüntettek a kormány és a reform ellen több városban, Tel Avivban utakat zártak el a tüntetők, akiket vízágyúval oszlatott a rendőrség. (Guardian, BBC)