Reuters: Jobban van Ferenc pápa, a napokban kiengedhetik a kórházból

egyház
március 31., 10:28

Szombaton kiengedhetik a kórházból Ferenc pápát, a tervek szerint már a közelgő nagyhéti szertartásokat is ő vezetheti, közölte pénteken Giovanni Battista Re, a Bíborosi Kollégium dékánja - aki tíz évvel ezelőtt elnökölt a pápát megválasztó konklávén.

A Vatikán csütörtökön azt mondta, az antibiotikumos kezelés hatására az egyházfő már jobban van, és valószínűleg néhány napon belül hazamehet. Korábbi állításukkal ellentétben - miszerint Ferencet előre tervezett vizsgálatokra vitték - később kiderült, hogy a pápánál légúti fertőzést állapítottak meg - nem covidos -, ami kórházi kezelést igényel.

photo_camera Novák Katalin fogadja Ferenc pápát 2012-ben Fotó: Servizio Fotografico Vaticanmedia/MTI/MTVA

Ferenc pápa korábban többször is elmondta már, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna feladatai ellátására - erre az esetre kinevezése első évében előre alá is írta saját lemondó nyilatkozatát. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya szerint a pápa betegsége nem befolyásolja április végén esedékes magyarországi látogatását.

A hivatalos program szerint az egyházfő április 28-án, pénteken reggel érkezik, először Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktorral és tisztviselőkkel találkozik. Délután beszédet mond a püspökök, papok, diakónusok, szerzetesek, papnövendékek és lelkipásztori munkatársak előtt a Szent István Bazilikában, szombaton a Rózsák terei templomban szegényekkel és menedékkérőkkel, majd délután a Papp László Sportarénában fiatalokkal találkozik, április 30-án pedig szentmisét tart a Kossuth Lajos téren.

(via Reuters)