A választási bizottság épülete elé szervezett fáklyás tiltakozást az LMP

POLITIKA
2023 április 04., 19:14

Kedd este a belvárosi Alkotmány utcába, az NVB épülete elé szervezett fáklyás tiltakozást az LMP, hogy így tiltakozzanak az akkumulátorgyárak építése ellen. A pár tucat ember részvételével lezajlott eseményen a párt frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy a Fidesz pontosan tudja, hogy akkumulátorügyben kisebbségben vannak, ezért is szavazták le a párt kérdéssorát a népszavazásról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kanász-Nagy teljes elmebajnak nevezte azt a politikát, hogy a klímaválság és a vízválság kellős közepén kiárusítjuk a vízkincsünket a távol-keleti befektetőknek, és hogy az energiaválság kellős közepén a külföldről behozott energiát az akkumulátorgyáraknak akarjuk adni. A végén azzal zárta, hogy addig kell folytatniuk a küzdelmet, amíg nem győznek, mert nekik ebben az ügyben nemcsak igazuk van, de a társadalmi többség is mögöttük áll.

Március 21-én utasította el az NVB az akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdéseket. Korábban az LMP volt az egyetlen párt, amelyik augusztusban sikeresen tudott helyi népszavazást kezdeményezni a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyára ellen. De miután a helyi választási bizottság októberben hitelesítette a kérdést, a párt mégsem kezdte meg helyben az aláírásgyűjtést, mert azt mondták, inkább egy országos népszavazásba állnának bele. Ez azonban végül elbukott a Nemzeti Választási Bizottságon.