Ausztráliában is betiltották a tiktokozást a kormányzati eszközökön

TECH
2023 április 04., 04:15
Ketyeg az óra a Tiktoknál
photo_camera Ketyeg az óra a Tiktoknál Fotó: LORENZO DI COLA/NurPhoto via AFP

Az ausztrál kormány megtiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

Mark Dreyfus főügyész felhatalmazta hivatalvezetőjét, hogy kötelező érvényű utasítást adjon ki a közösségi alkalmazás betiltására az összes kormányzati szerv és ügynökség által használt eszközön.

Kivételeket csak eseti alapon és megfelelő biztonsági enyhítések mellett lehet majd engedélyezni - nyilatkozta a döntés bejelentésekor Dreyfus.

A kormány szerint a TikTok használata jelentős biztonsági és adatvédelmi kockázatokat hordoz abból adódóan, hogy a tulajdonos ByteDance techvállalat kiterjedt mennyiségű adatot gyűjt be a felhasználóiról, miközben különleges módon kitett a kínai államvezetésnek.

A kormány a belügyminisztérium elemzése és összegzése nyomán hozta meg végső döntését.

A szövetségi kormányzathoz tartozó ügynökségek több mint fele eddig is tiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökről, a mostani átfogó döntés viszont minden kormányzati szervre kiterjed majd.

A TikTok biometrikus és lokációs adatokat is képes begyűjteni felhasználóiról, és a gyanú szerint ezek hozzáférhetőek lehetnek kínai kormányzati szervek számára is.

A TikTok használatát, hasonló okból, korábban már betiltották az amerikai és a brit kormányzati eszközökön és az Európai Bizottságban is. A holland, kanadai, belga és az új-zélandi kormány korábban már hasonló döntést hozott.

Az amerikai kormány egyes források szerint már azt is fontolgatja, hogy betiltja az applikáció használatát országszerte, ha a ByteDance nem hajlandó megválni tőle. (Guardian)