Navracsics szerint lehet, hogy 2030-ig mégsem kerülünk az Unió öt legélhetőbb tagállama közé

PÉNZ
2023 április 04., 13:17

Az Egyensúly Intézet „Magyarország jövő időben” nevű konferenciáján Navracsics Tibor területfejlesztési- és uniós pénzek megszerzéséért felelős miniszter azt mondta,

amikor az Orbán-kormány az uniós források felhasználását tervezte, azt tűzte ki célul, hogy Magyarországnak 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé kell tartoznia,de ezt a törekvést a befagyasztott pénzek miatt el kellett halasztaniuk. A Telex beszámolója szerint a miniszter hozzátette, hogy ezt úgy is lehet értékelni, az unió megakadályozza, hogy Magyarország az unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon 2030-ra. De természetesen én nem gondolom így”, tette hozzá.

A miniszter januárban a Partizánban azt mondta, március végéig kellene megállapodniuk a befagyasztott uniós pénzekről, de ha neki felróható okokból ez mégsem sikerülne, beadja a lemondását.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A támogatásokhoz való hozzáférésnek három jogállamiságra vonatkozó feltétele van, ezeket nem sikerült teljesíteni mostanáig: a helyreállítási alap megszerzéséért garantálni kellene a bíróságok függetlenségét, és huszonhét úgymond szupermérföldkövet kellene elérni. Ebből tizenhét ugyanaz, amit a jogállamisági feltételességi mechanizmusban írtak elő Magyarországnak, aminek része a vagyonkezelő alapítványok - például privatizált egyetemek - működésének átalakítása és számos korrupcióellenes intézkedés. Ezekről a magyar sajtóban már sok szó volt, mi itt írtuk meg és itt mondtuk el részletesen, mi a helyzet.

Mivel március 31-ig láthatóan nem jutott dűlőre a Bizottság és a magyar kormány - a tárgyalásokról nincsenek hivatalos információk, így nehéz pontosan megmondani, melyik ügy hol tart -, megkérdeztük Navracsics Tibor hivatalát, tervez-e lemondani tisztségéről. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.