Ilyen erős fogást még nem talált Orbánon az EU

podcast
2022 december 02., 14:44
comments 13

November utolsó napján az Európai Bizottság nagyon fontos döntést hozott. Azt javasolta a Tanácsnak, hogy fagyasszanak be 3000 milliárd forint uniós forrást, ami járna Magyarországnak. Ugyanakkor azt is indítványozta a bizottság, hogy egy másik kalapból küldjenek Budapestre eddig szintén visszatartott milliárdokat. A magyar kormány és az EU konfliktusa annyira elburjánzott, annyi különböző szálon fut – amelyek össze is kuszálódnak egymással –, hogy azt már tényleg nehezebb követni, mint a Trónok Harcát.

A Newsroom új adásában a 444 podcast-univerzumának szinergiáit kihasználva megkértem Magyari Pétert, az Országzászló podcast műsorvezetőjét, hogy beszéljük át az EU és a magyar kormány konfliktusának állását, mert ha valaki átlátja a helyzetet, az ő.

Az adásban szétszálazzuk az összekuszálódott szálakat, tisztázzuk, hogy milyen eljárások milyen pénzeket érintenek, és hogy hol tartanak a különböző folyamatok. Azt is átbeszéljük, hogyan jutottunk el onnan, hogy már mindenki arra számított, meglesz a megállapodás, oda, hogy még a kormány is a pénzek befagyasztásával számol. Meg azt is, hogy mekkora politikai mozgástere marad ebben a helyzetben az Orbán-kormánynak, hogy miért szeret egyáltalán Orbán Viktor pont az Európai Bizottsággal hadakozni, és hogy valaha is véget érhet-e ez a szappanopera.

A podcast előtt-után mindenképpen érdemes elolvasni Magyari Péter múlt heti cikkét a bizottság várható bejelentéséről és annak előzményeiről, és szerdai elemzését magáról a bejelentésről.

  • 1.45: Mi az a három fő eljárás, ami Magyarország ellen zajlik az EU-ban?
  • 5.50: Hogy függ össze a 7. cikkely szerinti eljárás és a helyreállítási alap körüli konfliktus?
  • 12.40: Hol jön a képbe a jogállamisági feltételességi mechanizmus?
  • 22.13: Nemrég még mindenki azt jelezte, hogy meglesz a megállapodás? Mi történt Brüsszelben és Budapesten, hogy most mégis befagyasztásról beszélünk?
  • 30.55: Mekkora mozgástere marad Orbánnak?
  • 38.50: Mennyire lökheti még szélsőségesebb, EU-ellenesebb irányba ez a helyzet Orbánékat?
  • 42.50: Miért pont a bizottsággal szeret kötekedni a magyar kormány?
  • 46.30: Tompíthat ez a konfliktus Orbánék oroszbarát politikáján?
  • 48.55: Meddig tarthat még ez a konfliktus az EU és a magyar kormány között?


A 444 podcastjait meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.