Novák Katalin a svéd NATO-csatlakozás mellett van

POLITIKA
2023 április 04., 12:39

A magyar parlamentben továbbra is „kemény vita” zajlik Svédország NATO-csatlakozásáról, nyilatkozta Novák Katalin hétfőn késő este a TRT World angol nyelvű török állami tévének. Március utolsó hetében, hosszas időhúzás után mind Magyarország, mind Törökország hozzájárult, hogy Finnország NATO-tagállam legyen, de a köztársasági elnök szerint a svédek ügye még kérdéses, mert magas rangú svéd illetékesek korábban elfogadhatatlan kijelentéseket tettek Magyarországról:

még a magyar demokráciát is megkérdőjelezték.Novák szerint ennek ellenére még mindig több érv szól a csatlakozás mellett, mint ellene, sőt, ő maga a ratifikálás mellett van, mert Svédországgal a NATO erősebb lehet.

Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén ugyan formálisan arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást, a hivatalos fideszes kommunikáció és a kormánypárt azóta is csak duzzogva hajlandó elfogadni a két ország csatlakozási kérelmét, amiért a svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, a kormányról és a magyar demokrácia helyzetéről. Pedig elvileg semmilyen elváráshoz nem kötik a csatlakozás megszavazását.

(via 24.hu)