Zelenszkij megérkezett Lengyelországba, az ukránok legkitartóbb támogatóihoz

külföld
2023 április 05., 09:51

Szerda kora reggel átlépte az ukrán-lengyel határt Volodimir Zelenszkij. A hírt az ukrán elnök külügyi tanácsadója erősítette meg a lengyel TVN24 csatornának. Zelenszkijnek ez az első látogatása Lengyelországban.

A lengyelek Ukrajna egyik legkitartóbb támogatói. Egy közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 82 százaléka gondolja úgy, hogy az Európai Uniónak és a NATO-nak a végső győzelméig segítenie kell Ukrajnát. Zelenszkij látogatásával a lengyelek szolidaritását is meg akarja köszönni.

Volodimir Zelenszkij
photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Lengyelország - a világon elsőként - vadászgépeket is küldött az ukrán hadseregnek. A szovjet gyártású, de felújított MiG-29-eseket ingyen ajánlották fel a lengyelek Ukrajnának.

Az ukrán elnök látogatását ugyanakkor megzavarhatják a lengyel gazdák, akik a vámmentes ukrán gabonaimport ellen akarnak tiltakozni. Az Európai Unió a háború kitörése után törölte el a vámkötelezettséget, ez viszont oda vezetett, hogy az olcsó ukrán gabona több európai országban is háttérbe szorította a hazai termelőket.

A hátrányos helyzetbe került gazdák támogatásáért többek között Orbán Viktor is felszólalt. A lengyel, bolgár, szlovák és román miniszterelnökökkel közösen arra kérte Ursula von der Leyent, hogy uniós forrásokból segítsenek az érintettek kompenzálásában.

(via Reuters)