Alighogy hazaért, kínai hadgyakorlat fogadja Caj Jing-vent

külföld
2023 április 08., 05:47

A Kína által el nem ismert Tajvan elnöke, Caj Jing-ven szerdán Kevin McCarthyval, az amerikai alsóház elnökével találkozott Kaliforniában, pénteken hazaért, szombaton pedig országa körül erőfitogtató hadgyakorlatba kezdett Kína, írja a Guardian.

Peking lépését borítékolni lehetett, hasonlóan reagált augusztusban is, amikor McCharthy elődje, Nancy Pelosi látogatott a szigetre. Kína a 23 milliós Tajvant az országa részének tekinti, a polgárháború 1949-es lezárása óta akarja újraegyesíteni, ráadásul az USA 1979-ben a Kínai Köztársaság (Tajvan) helyett - akkorra már a világ államainak többségéhez hasonlóan - a Kínai Népköztársaságot ismerte el.

A kínai bejelentés után néhány órával 42 vadászgépet és nyolc hadihajót észleletek Tajvan közelében, 29 gép az ötvenes években megállapított középvonalat is átlépte. Ez a vonal a két fél közötti béke fenntartásában segít, de az elmúlt években Kína egyre gyakrabban megsérti, ezért kezdi elveszíteni a jelentőségét. A Tajvani-szoros 180 kilométer széles, és a legszűkebb pontján a középvonal alig 40 kilométerre van Tajvan vizeitől.

A tajvani elnök amerikai látogatása után Kína szankciókkal sújtott több amerikai és tajvani szervezetet és személyt, köztük Tajvan washingtoni képviselőjét.

Kiemelt videóink