Folytatódik az őrület - kamerákkal figyelik az iráni nők öltözködését

külföld
2023 április 08., 12:38

Hiába tiltakoznak Iránban az öltözködési szigor ellen, a teheráni rezsim nem akar meghátrálni. Legújabb ötletük az, hogy kamerákat telepítenek a forgalmasabb helyekre, hogy azonosítani és büntetni tudják az öltözködési előírások megsértőit.

Az azonosítás után előbb egy SMS-t kapnak a szabályszegők, amiben figyelmeztetik őket tettük következményeire, majd jön a büntetés. Cél a hidzsábtörvénnyel szemben ellenállás letörése.

Egyre többen vannak ugyanis, akik - letartóztatást kockáztatva - bevásárlóközpontokban, üzletekben, éttermekben, utcákon tüntetőleg nem viselnek hidzsábot. Az erről szóló videók elárasztották a közösségi médiát. A rendőrség most az üzlettulajdonosokat is felszólította, hogy ellenőrizzék a törvény betartását.

Április elején joghurttal öntöttek le két nőt egy boltban, mert nem viseltek hidzsábot, majd őrizetbe is vették őket, azokat az iráni nőket pedig kizárják a felsőoktatásból, akiknek nincs rendben a ruházatuk. A belügyminisztérium a fátyol nélkül utcára lépő nők elleni fellépésre buzdítja az embereket.

Iráni nők Teheránban ünneplik az iráni naptár szerint újévet március végén
photo_camera Iráni nők Teheránban ünneplik az iráni naptár szerint újévet március végén Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Az 1979-es forradalom után hozott törvények értelmében a nőknek el kell takarniuk a hajukat, hosszú, bő ruhával pedig az alakjukat is. A törvénysértőkre nyilvános megszégyenítés, pénz- vagy börtönbüntetés vár.

Tavaly szeptemberben rég nem látott méretű tüntetéshullám robbant ki a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat: nem viselte helyesen a hidzsábot. A tüntetéseken és tiltakozásokban aktívan részt vettek az iráni diákok és egyetemisták is, és az agresszív kormányzati reakció (kivégzések, tömegek lecsukása) ellenére nincs nyugvópont a kérdésben.

(Reuters)