Ellenállást hirdetett a magyar kormány az amerikai szankciózás után

Ahogy szerdán nyilvánosságra került, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét (volt kazahsztáni és azeri magyar nagykövet), a magyar kormány a közösségi oldalán ezzel a poszttal reagált: „Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen.” A poszt azzal vádolja az amerikai nagykövetséget, hogy „háborúpárti kampányt” indított.

link Forrás

Nem sokkal a lista megjelenése előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából készített plakátok megjelenését amerikai nyomásgyakorlásnak tekintik.

Mostanra gyakorlatilag Magyarország maradt az orosz kémbank egyetlen európai részvényese, mivel augusztusban a bolgárok tagsága is megszűnik. Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én az Ukrajna elleni agresszió miatt.

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett bank 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használ. 2019-ben a pénzintézet különleges garanciákat kapott, a parlament ugyanis megszavazta, hogy teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban is. A bank a Lánchíd Palotába költözött. A székházat Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, később pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel együtt nézte meg az épületet.

A Nemzetközi Beruházási Bank korábbi közleménye szerint Magyarország - mint az orosz pénzintézet fogadó országa - a bank egyik legaktívabb részvényese. A legnagyobb hitelt az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint. A 15 éves futamidejű óriáshitel célja pedig a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése.