Ellenállást hirdetett a magyar kormány az amerikai szankciózás után

POLITIKA
2023 április 12., 15:11

Ahogy szerdán nyilvánosságra került, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét (volt kazahsztáni és azeri magyar nagykövet), a magyar kormány a közösségi oldalán ezzel a poszttal reagált: „Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen.” A poszt azzal vádolja az amerikai nagykövetséget, hogy „háborúpárti kampányt” indított.

link Forrás

Nem sokkal a lista megjelenése előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából készített plakátok megjelenését amerikai nyomásgyakorlásnak tekintik.

Mostanra gyakorlatilag Magyarország maradt az orosz kémbank egyetlen európai részvényese, mivel augusztusban a bolgárok tagsága is megszűnik. Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én az Ukrajna elleni agresszió miatt.

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett bank 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használ. 2019-ben a pénzintézet különleges garanciákat kapott, a parlament ugyanis megszavazta, hogy teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban is. A bank a Lánchíd Palotába költözött. A székházat Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, később pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel együtt nézte meg az épületet.

A Nemzetközi Beruházási Bank korábbi közleménye szerint Magyarország - mint az orosz pénzintézet fogadó országa - a bank egyik legaktívabb részvényese. A legnagyobb hitelt az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint. A 15 éves futamidejű óriáshitel célja pedig a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése.