Később hoz ítéletet a másodfokú bíróság az Elkxrtuk-perben

jog
2023 április 13., 10:18
A Hír TV stábja és Kálomista Gábor a Fővárosi Ítélőtáblán 2023 április 13-án
photo_camera A Hír TV stábja és Kálomista Gábor a Fővárosi Ítélőtáblán 2023 április 13-án Fotó: 444

Nem hozott határozatot a másodfokú bíróság - a Fővárosi Ítélőtábla - a Hann Endre és a Mega Film között zajló perben. Az ítéletet későbbre halasztották. Első fokon korábban a bíróság Hann Endrének adott igazat, de nem minden pontban, így a felperes és az alperes egyaránt fellebbezett.

A tárgyalás egyetlen érdekessége így az volt, hogy az alperes Kálomista Gábort ezúttal is kisebb stáb kísérte el a tárgyalásra.

A Hír TV korábban már forgatott egy riportfilmet az elsőfokú tárgyalásokról „Elkutattuk” címmel. Az ítélőtáblán egy stábtag azt mondta, nem tudja, hogy folytatásról van-e szó, őket csak kirendelték a televíziótól képanyagot készíteni.

Kálomista a 444-nek ugyanitt úgy nyilatkozott, mint aki semmit nem tud a tervekről: „én csak egy alperes vagyok”.

Perelőzmény

A Medián közvélemény-kutató vezetője a 2021 őszén bemutatott Elkxrtuk című film miatt perelte be Kálomista gyártócégét 2022 márciusában, jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt.

A film a 2006 őszi budapesti események apropóján készült, és fontos része volt a Fidesz 2022-es kampányának: politikusok és kormányközeli médiaszemélyiségek egyaránt népszerűsítették a filmet.

A történet egyik főszereplője „Endre”, a Gyurcsányék körül forgolódó tanácsadó-kutató, aki egyszerre manipulálja a szereplőket és a közvéleményt. Szándékosan alulméri például a Fideszt és felülméri a szocialistákat, máskor tanácsokat ad minisztereknek, hogy kiket érdemes megfigyelni vagy követni.

A film egyik jelenetében „Endre”, részt vesz egy olyan egyeztetésen is, a parlamentben ráadásul, amin Dobrev Klára eldönti, hogy akkor a rendőrök tudatosan rátolják majd a radikális tüntetőket a Fidesz megemlékezőire az Astoria mellett.

Hannt meghívták a díszbemutatóra, a közleményben tanácsadóként hivatkoztak rá, és a film honlapja is nyilvánvalóvá tette, hogy róla mintázták a film karakterét. (Az alkotók „valós eseményeken alapuló fikcióként” hirdették a filmet.)

Első fokon a bíróság Hann Endrének adott igazat, de nem minden pontban. Decemberben a Fővárosi Törvényszék kimondta ugyan, hogy Kálomistáék megsértették Hann jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogát, de nem a filmbéli ábrázolással, csupán az alkotás kommunikációjával, közleményével, honlapjával.

A bíróság eltiltotta a céget a további jogsértéstől, egy magánlevélben és a vállalat honlapján is bocsánatot kell kérniük, és 1,5 millió forint sérelemdíjat kell fizetniük az 500 ezres perköltségen felül.

Fellebbezések mindkét oldalról

A felperes fellebbezésében tartotta magát ahhoz, hogy Hann Endre, nem függetlenül ugyan a film kommunikációjától, de beazonosítható a filmben.

Hannék azt kérték az ítélőtáblától, hogy állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a felperes jó hírnévhez való személyiségi jogát a filmbéli hamis ábrázolással is, és a jogsértésre tekintettel megállapított sérelemdíj összegét emelje 2 millió forintra.

Az is szerepelt a fellebbezésben, hogy ha a film esetleges folytatásában ismét szerepel „Endre”, akkor a filmet alperes „lássa el olyan felirattal, amely rögzíti, hogy amit a filmben Endre végez, az nem felperes valós cselekedeteit mutatja be”.

Az alperes ezzel szemben az elsőfokú eljárás újbóli lefolytatását kezdeményezte: Kálomistáék szerint az elsőfokú bíróság részrehajlóan járt el, de vitatták az ítélet tartalmi elemeit is.

Például azt, hogy a bíróság szerint a Mega Film a felperest hamis színben tüntette fel - ez az alperes szerint fogalmilag értelmezhetetlen, hamis színben ugyanis, érvelésük szerint, tényállásokat lehet csak feltüntetni, személyeket nem.

A bíróság nagyjából 30 perc tanácskozást követően úgy döntött, hogy a határozathozatalt egy később időpontra napolja el.

Elkxrtuk

2021 őszén az Elkxrtuk a választásokra készülő Fidesz kampányának egyik fontos eleme volt, és tudatosnak látszott a film alapját adó valós történeti események és a fiktív szálak összemosása.

A közrádióban például tényként beszéltek az Elkxrtukban bemutatott nyilvánvaló kitalációkról, vezető politikusok, mint Navracsics Tibor vagy Deutsch Tamás, lobbiztak a film mellett, és akadt állami tisztviselő, aki saját pénzén fizette be kollégáit vetítésre.

A kormánypárt politikusai és influenszerei nagy számban képviseltették magukat a bemutatón is. A film később leadta a TV2-is. A mozikban több mint 130 ezren látták a filmet.

Az Elkxrtuk-ról részletesen ebben a cikkben írtunk.