Valamiért azt gondolta Mellár Tamás, hogy ha megkérdezi, mennyi közpénzt kap Szili Katalin a kormánytól, arra választ fog kapni

POLITIKA
2023 április 13., 16:46

Három, látszólag egyszerűen megválaszolható kérdést tett fel írásban Mellár Tamás parlamenti képviselő Gulyás Gergelynek.

Ezeket:

  1. Szili Katalin bármilyen minisztériumban, kormányzati szervnél vagy bármely kormányzati háttérintézménynél végez-e munkát? Illetve ezért a munkáért kap-e díjazást?
  2. Amennyiben Szili Katalin kap a munkájáért díjazást, az milyen mértékű?
  3. Szili Katalin a kormány bármely tagjánál vagy bármely kormányzati szervnél ellát-e tanácsadói feladatokat?

A kérdéseket megelőző rövid felvezetésből az is kiderül, hogy miért kérdezte ezt. Mellár szerint ugyanis „végtelenül etikátlan, és az Európai Bizottsággal való megegyezést sodorja veszélybe”, ahogy Szili Katalin megtartotta kuratóriumi elnöki tagságát a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban.

Az Európai Bizottság összeférhetetlenségi elvárásait kikerülő népmesei megoldás az volt, hogy Szili Katalin március elején lemondott a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról, de lényegében azonnal elkezdett miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozni. És maradt az egyetemet fenntartó kuratóriumban is.

A válaszban - amit Gulyás helyett államtitkára, a Fürjes Balázst váltó Panyi Miklós adott - annyi szerepel, hogy Szili Katalin a határon túli magyarság egyéni és közösségi jogainak érvényesítését, valamint autonómia-törekevéseiket elősegítendő főtanácsadói megbízást lát el.

Majd Panyi rögtön bebizonyítja, hogy elég hamar felvette az államtitkári pozícióhoz elvárt tempót, egyben Szili Katalin trükközését is egészen más dimenziókba helyezte:

„Vélelmezem, hogy Képviselő Úr kérdését azért teszi fel, mert a magyar ellenzéki képviselők döntő többségének magatartásához idomulva nem Magyarország érdekeit akarja képviselni az Európai Unióban, hanem Brüsszel vélelmezett érdekeit Magyarországon.”

Végül közli, hogy Szili Katalinnak sem az előző, megbízotti, sem a jelenlegi főtanácsadói pozícióját nem érintette az összeférhetetlenség, mivel „egyik feladatkör esetében sem közjogi értelemben vett kinevezésről, hanem polgári jogi jogviszonyról beszélünk, amellyel szemben közjogi összeférhetetlenség nem merült fel”.

Arra sajnos elfelejtett válaszolni, hogy a nemrég a KDNP-be belépett egykori MSZMP-s Szili Katalint milyen díjazást kapott és kap. Pedig tekintélyes összegről van szó a K-Monitor összegzése szerint.