A Honvédség után most a katonai hírszerzésnél zajlanak leépítések

hadügy
2023 április 14., 13:40

A nagyjából ezerfős létszámhoz képest arányaiban jelentős, legalább 53 embert érintő leépítési hullám söpör végig a magyar katonai hírszerző és elhárító szervnél, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ), értesült több, egymástól független forrásból is a hvg.hu.

Az elbocsátások rövidesen azután kezdődtek, hogy a kormány a Magyar Honvédségtől fiatalításra hivatkozva februárban több mint százötven katonát küldött el. Az elbocsátásokra mindkét esetben egy januári kormányrendelet ad lehetőséget, amely alapján a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhatja a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik elmúltak 45 évesek, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Szalay-Bobrovnickzy Kristóf a leépítéseket a honvédség fiatalításával indokolja - miközben a kormány kommunikációjában különösen fontosnak tartja a nyugdíjas katonák bevonását a haderő fejlesztésébe, megreformálásába.

Míg a harminchatezres létszámú Honvédség esetében a 150 fős leépítés alig eszlélhető, addig a mintegy ezer fővel operáló katonai titkosszolgálatnál az eddig ismert 53 fő elbocsátása arányaiban sokkal durvábbnak hat. Szalay-Bobrovniczky pedig egy éve még elégedetten nyilatkozott a honvédelmi tárca alá tartozó KNBSZ-ről: „az egyik legprofesszionálisabb, legjobban kiképzett, legfelkészültebb titkosszolgálat áll a honvédelmi tárca vezetése alatt.”

A hvg.hu értesülései szerint felsővezetőket nem érintett a fiatalítási hullám.

A világ titkosszolgálatainál amúgy az ilyen elbocsátások általában úgy zajlanak, hogy a kirúgandó munkatársakat előbb évekig parkoltatják olyan adminisztratív posztokon, ahol lényegi új információkhoz már nem férnek hozzá, meglévő tudásuk pedig elavul.