„Ha ezt megtudja a BKV vezetése, akkor nagy bajban lesz a cég”

bűnügy
2023 április 17., 04:13

Minden a legnagyobb rendben. A BKV a tőle elvárható gondossággal, a jogszabályokat maximálisan betartva járt el.

A BKV belső ellenőrzése erre a konklúzióra jutott, miután a főpolgármester, Karácsony Gergely kérésére még 2022-ben vizsgálatot indítottak a közlekedési vállalatba beépült bűnszervezet miatt. A revizorok mindent rendben találtak, megállapították, hogy semmilyen további intézkedésre nincs szükség.

A hvg360 számolt be először arról, hogy éveken keresztül egy kiterjedt bűnszervezet üzemeltethette a BKV irodáinak informatikai rendszerét. Egy korábbi Magyar Jeti-adásában részletesen utánajártunk, hogy kikről van szó:

link Forrás

2021 júniusában a NAV és a TEK kommandósai országszerte egyszerre nyolcvan helyszínen csaptak le egy szervezetre, aminek tagjai a Sys-csoporthoz tartozó cégükkel milliárdos közbeszerzést nyertek el a fővárosi közlekedési vállalatnál. Ők látták el a főváros legjelentősebb cégének rendszergazda-feladatait. Olyanok tartoztak hozzájuk, mint a nyomtatók és irodai gépek beszerzése, karbantartása, belső levelező rendszerek, szerverek üzemeltetése és így tovább. A Sys a munkát még Tarlós idejében, közvetlenül a '19-es önkormányzati választások előtt nyerte el 10 évre nagyjából bruttó 50 milliárd forintos keretösszeg fejében. Ami még rejtélyesebbé teszi a történetet, hogy azzal egy időben, hogy a banda tagjaira lecsaptak a hatóságok, a munkát átvették tőlük Pintér Sándor emberei. (A szervezet vezetése a razzia előtt fél évvel a BKV-s munkát átpakolták egy másik Sys-cégbe, aminek a neve Sys Network. Ebben már benne voltak Pintér emberei. Jelenleg ez a cég látja el a munkát a korábbiakhoz hasonló kondíciókkal.)

Tehát a BKV rendszergazdái bilincsben, a belügyminiszter bizalmasai pedig a helyükre léptek.

Ezután 2022 tavaszán Karácsony Gergely vizsgálatot kezdeményezett, aminek során arra meglepő végeredményre jutottak, hogy a közbeszerzés, az árazás és a szerződés teljesítése is tökéletesen rendben volt.

Az alábbiakban felsorolunk öt gyanús körülményt, amiket Karácsonyék nem vettek figyelembe a vizsgálat során:

1. Kiemelten magas árrés

A Sys projektmenedzserét, aki a BKV ominózus informatikai munkájáért felelt 2021 nyarán, kihallgatták a pénzügyőr nyomozók. A tanú elmondta, hogy a vállalat informatikai szerződését „kiemelten” túlárazták, sokkal drágábban látják el a feladatot, mint a piaci ár. Pontosan így fogalmazott:

2. Rájuk szabták

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.