Meghalt Harry Belafonte énekes és aktivista, aki miatt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök blackface-botrányba keveredett

ZENE
2023 április 25., 14:24

Kilencvenhat éves korában meghalt Harry Belafonte amerikai énekes és emberi jogi aktivista, aki az ötvenes években egyike volt azoknak a fekete énekeseknek - Louis Armstronggal és Ella Fitzgeralddal az élen -, akik uralni tudták a slágerlistákat, és színészként is jelentős sikereket tudtak elérni.

link Forrás

Az énekes a Harlemben született nyugat-indiai bevándorlók gyerekeként. Harmadik albuma, a Calypso a megjelenés után azonnal toplistára került, és közel nyolc hónapig ott is maradt. Egyúttal ez volt az első olyan nagylemez, amelyből több mint egymillió példányt adtak el. Nem sokkal később Belafonte lett az első fekete színész, aki főszereplőként híres lett Hollywoodban - amíg riválisa, Sidney Poitier le nem taszította a trónról.

Pár éve a kanadai miniszterelnökről egy magazin ásott elő néhány kínos partifotót, amelyeken Justin Trudeau rendszerint blackface-t visel, vagyis feketére van festve az arca. Az egyik ilyen bulin, még gimnazistaként pont Belafonténak öltözött, és az afroamerikai énekes Day-O című jamaikai népdal-feldolgozását adta elő. Az akkoriban éppen sok kínos üggyel kardozó Trudeaunak finoman szólva nem jött jól a blackface-botrány.

link Forrás

A hatvanas években Belafonte tette le az óvadékot, hogy Martin Luther King és társai kijöhessenek a börtönből. A fekete polgárjogi mozgalom vezetőjének meggyilkolása után a családjáról is gondoskodott.

(via New York Times)