Elveszik az orosz állampolgárságot azoktól, akik háborúnak nevezik a háborút

háború
2023 április 28., 11:59

Vlagyimir Putyin pénteken aláírta azt a törvényt, ami alapján elveszíthetik az orosz állampolgárságukat azok, akik az orosz belügyminisztérium szerint „az Orosz Föderáció nemzetbiztonságát veszélyeztető cselekményeket követtek el”. Valamint akár le is lehet mondani az orosz állampolgárságról.

Bővül azoknak a bűncselekményeknek a listája is, amik elkövetése az orosz állampolgárság megszüntetéséhez vezet. A terrorista irányultságú bűncselekmények mellett a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekmények, szabotázs, szabotázstevékenységben való segítségnyújtás és szabotázsközösség szervezése miatt is meg lehet majd fosztani az állampolgárságtól.

Szintén meg lehet fosztani a megszerzett állampolgárságtól az Orosz Föderáció területi integritásának megsértéséért, fegyveres erőinek lejáratásáért, dezertálásért, valamint szélsőségességre és agresszív háború kirobbantására való nyilvános felhívásért.A hadsereg lejáratásával általában azokat szokták megvádolni, akik bírálják Ukrajna lerohanását vagy háborúnak nevezik a háborút. A lista tartalmazza az állami vagy közszereplő elleni merénylettel, a hadisírok megrongálásával vagy megrongálásával, a nácizmus rehabilitálásával és egyebekkel kapcsolatos bűncselekményeket. (TASS)