A sajtónyilvánosság miatt végül máshol rendezik meg a budapesti náci óriásfesztivált

belföld
2023 május 06., 13:41

Visszalépett a helyszín tulajdonosa, ezért máshol rendezik meg most hétvégén az európai szélsőjobboldali nacionalisták budapesti óriásrendezvényét, az Európai Harc Éjszakáját. Az esemény eredeti házigazdája a kiszivárgott hírek és rendőrségi nyomás hatására gondolta meg magát - ezt maguk a szervezők erősítették meg ma reggel a Telegram-csatornájukon.

A rendezők között van az Incze Béla vezette Légió Hungária, a német Nibelungok csatája és a Pride France is, akik a kontinens néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával, köztük már betiltott erőszakos neonáci csoportokkal is kapcsolatban állhatnak. A Légió Hungária tagjai gyújtottak már fel szivárványos zászlót a budapesti Auróra előtt, tartottak kirándulásnak álcázott kitörés napi megemlékezést, tagjaik törhették össze a ferencvárosi Black Lives Matter szobrot és támadhattak meg újságírókat az idei Becsület Napján.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Egy 2021-es nyomozás során a Bellingcat azt is feltárta, hogy a szervezet egyik magas rangú tagja kulcsszerepet játszhatott a magyar válogatott labdarúgó-meccsein történt rasszista és homofób megnyilvánulásokban.

Az esemény helyszíne továbbra is titkos; hirdetéseikből mindössze annyi derül ki, hogy egy „fight nightról", boksz- vagy más küzdősportgáláról van szó, de lesznek koncertek és szélsőjobboldali divatmárkák vására is. Megkérdeztük az ORFK-t és a BRFK-t, tudnak-e az eseményről, tettek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(via Blikk)