A varsói orosz nagykövetet idén sem hagyták koszorúzni a Győzelem napján

háború
2023 május 09., 12:34

Tüntetők megakadályozták a lengyel fővárosban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét.

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíséretében érkezett a II. világháború során meghalt szovjet katonák varsói mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból és ukrán menekültekből álló csoport várt rá.

A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amikre a jelenleg zajló ukrajnai háború áldozataira emlékeztető neveket tűztek. Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amik az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijev melletti Bucsát idézték.

A temető környékét rendőrök biztosították, erőszakos fellépés nem történt.

Az orosz nagykövet megérkezésekor a tüntetők jelszavakat skandáltak, többek között fasisztának nevezték Andrejevet. A diplomatának nem sikerült átjutnia az útját álló tömegen, így a mauzóleum bejáratánál, az ukrán zászlók elé tette le a koszorút. A tüntetők később megtaposták a virágokat.

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Szergej Andrejev tavaly május 9-én sem tudta megkoszorúzni a varsói emlékművet, akkor egy aktivista vörös festékkel öntötte le őt. (MTI)

Kiemelt videóink