Nagyobb pénzügyi támogatást követelnek a menekültek után a német tartományok vezetői

külföld
2023 május 09., 05:10

Németország 16 tartományának vezetői szerdán Berlinben találkoznak Olaf Scholz kancellárral, és felszólítják őt, hogy a szövetségi kormány vállaljon nagyobb felelősséget a bevándorlásért, és emelje meg az menekültek egyéni költségeinek fedezésére elkülönített napidíjat, írja a Guardian.

Menekültek állnak sorban egy berlini hivatal előtt 2015-ben
photo_camera Menekültek állnak sorban egy berlini hivatal előtt 2015-ben Fotó: Fotó: AFP PHOTO / DPA / MICHAEL KAPPELER

Az utóbbi időszakban egyre több polgármester és közösség kért segítséget Németország-szerte, akik nem tudnak megbirkózni az egyre növekvő számú menedékkérő élelmezésével, elhelyezésével és iskoláztatásával.

Az idei év első négy hónapjában mintegy 102 ezren kértek menedékjogot Németországban, míg tavaly egész évben 218 ezren. Ez mintegy 78 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ehhez jön még az Ukrajnából 2022 februárja óta érkezett mintegy egymillió menekült, köztük 350 ezer gyermek.

A kormány megkérdőjelezte a tartományi vezetők fokozott pénzügyi segítségre vonatkozó felhívásait, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy korábban más célokra használták fel a menekültek finanszírozására szánt pénzt. A régiók vezetői tagadták ezt az állítást.

Az egyik vitatott kérdés az, hogy a kormány mennyi pénzt fizet az országba érkezett 1 millió ukrán menekült eltartására. Egy, a német média által látott belső dokumentumban a kormány azt állítja, hogy tavaly mintegy 3 milliárd eurót költött az ukránok szociális ellátási költségeinek 90 százalékára. Azt állítja, hogy idén 2 milliárd euróval növeli hozzájárulását ezekhez a költségekhez.

photo_camera Fotó: FLORIAN GAERTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

A tartományok szerint azonban a kormány nem veszi figyelembe a többi jelentős költséget, például az integrációs tanfolyamok, óvodák és iskolák költségeit. Hozzáteszik, hogy az Ukrajnán kívüli országokból érkező menekültek növekvő számával is meg kell küzdeniük, ráadásul az ők költségeit a törvény szerint teljes egészében nekik kell fedezniük. Ezek a költségek idén várhatóan mintegy 15,6 milliárd eurót tesznek ki.

A találkozón a tartományi vezetők a korábbi finanszírozási modellhez való visszatérés mellett fognak érvelni, ami 2021-ben megszűnt. Az akkori rendszerben a magánszemélyek havi 670 eurót kaptak, de az infláció miatt ennek az összegnek most ezer eurónak kellene lennie, mondják a vezetők. Emellett azt szeretnék, ha a kormány meghatározott összeget fizetne a kísérő nélküli kiskorúak után, valamint teljes mértékben megtérítené a menekültek elhelyezésének költségeit.