Szijjártó: Az ukrajnai helyzet kapcsán általában a háborúról beszél mindenki

háború
2023 május 15., 12:40

„Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében, a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és béketárgyalások induljanak meg” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Pekingben.

A „béketábor” kifejezést Orbán Viktor rehabilitálta nemrég, pedig ezt valaha a Szovjetunió használta saját befolyási övezetére. A sztálini propagandában a „béketábor” állt szemben az Egyesült Államok befolyása alatt álló imperialista „háborús táborral". Szijjártó most arról beszélt, hogy „(...) a világban, és különösen a transzatlanti világban, a háborús retorika rendkívül hangos”.

photo_camera Szijjártó Péter és Csin Kang kínai külügyminiszter Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„Ennek ellenszereként folyamatosan erősítenünk kell a béketábornak a hangját, hogy világossá váljon, hogy a globális többség igenis a béke mellett van. És a béketábor hangjának erősítésében Kínának bizony kulcsszerepe van.”

Szijjártó megdicsérte Kínát, amiért diplomáciai rendezésre tett javaslatot. Azt mondta, üdvözlendő hogy egyáltalán létezik ez a kezdeményezés, mivel az ukrajnai helyzet kapcsán általában a háborúról beszél mindenki. „Mi azt szeretnénk, hogy ha egyre többen és egyre hangosabban beszélnénk a békéről.”

A külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó többek közt a kínai kereskedelmi miniszterrel és több nagyvállalat vezetőjével találkozott, ezután pedig Ningbóba utazik a Kína-Közép-Európa kereskedelmi kiállításra.

Kiemelt videóink