A háború eleji csúcsra ért az orosz olajexport

energia
2023 május 16., 09:36

Oroszország áprilisban több olajat exportált, mint bármelyik hónapban az Ukrajna elleni invázió kezdete óta, a nyersolajszállítmányok közel 80 százaléka Kínába és Indiába irányult - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az oroszok olajexportja áprilisban napi 50 ezer hordóval emelkedett, és elérte a megszállás utáni csúcsot, a 8,3 millió hordó/napot. Ez pedig meghaladja a 2022-es 7,7 millió hordó/nap és a 2021-es 7,5 millió hordó/napos átlagot. „Úgy tűnik, Oroszországnak nincs sok gondja azzal, hogy vevőket találjon nyersolajára és olajtermékeire - írta az IEA kedden közzétett havi jelentésében. A havi olajexportból származó bevételek 1,7 milliárd dollárral, 15 milliárd dollárra emelkedtek.

Így is bejut az EU-ba

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő épp kedden beszélt arról a Financial Times-nak, hogy az Európai Uniónak fel kell lépnie az ellen, hogy India az orosz olajat, beleértve a gázolajat is, finomított üzemanyagként Európában értékesítse. „Akár dízelolaj, akár benzin érkezik Európába Indiából, és azt orosz nyersanyagból állítják elő, az a szankciók megkerülésének számít. Ennek megállítására a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk.

Borrell szerint az orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláron meghatározott árplafonja csökkenti Oroszország bevételeit, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy India ki akarta használni az olcsóbb nyersolaj beszerzéséből származó előnyöket.

2022 júniusában az Európai Tanács megtiltotta, hogy az EU Oroszországból tengeren szállított nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. Ekkor azonban Magyarország és Szlovákia mentességet kapott. Arra hivatkoztak, hogy a két ország földrajzi helyzete sajátos függőséget okoz az orosz energiaellátástól, és ennek megszüntetéséhez nem rendelkeznek életképes alternatív lehetőségekkel. Ezenkívül Bulgária és Horvátország javára is átmeneti eltérést alkalmaznak a tengeren szállított orosz nyersolaj, illetve vákuumgázolaj behozatalára.

Mivel az EU-ba szállított orosz olaj nagy része tengeri úton érkezik, ezek a korlátozások 2022 vége óta az Európába irányuló orosz olajimport közel 90 százalékát fedik le. Az EU vezetői arra számítottak, hogy ez jelentősen csökkenteni fogja Oroszország kereskedelmi nyereségét. (Financial Times)