Globális felmelegedés: már a következő pár évben túlléphetjük a 1,5 fokos felmelegedési határértéket

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett előrejelzése szerint tavaly még csak 50 százalék volt az esély rá, most viszont már 66 százalék az esély arra, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt.

A BBC azt írja, ez az esély egy év alatt az emberi tevékenységekből származó kibocsátások, illetve az idén nyáron várható időjárási minták megváltozása miatt nőhet. A tudósok szerint bár a határérték túllépése aggasztó, hozzátették azt is, hogy ez valószínűleg átmeneti lesz. Legalábbis Petteri Taalas, a WMO főtitkára úgy fogalmazott, ez nem jelenti azt, hogy „tartósan túllépjük a párizsi megállapodásban meghatározott értéket”.

A 1,5 fokos küszöbérték túllépése azt jelenti, hogy a bolygó 1,5 fokkal lenne melegebb, mint a 19. század második felében, mielőtt felgyorsult volna az iparosodás miatt a fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás.

A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében az országok abban állapodtak meg, hogy „további erőfeszítéseket tesznek” arra, hogy a globális átlaghőmérséklet legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen. A BBC cikke szerint ha a következő egy-két évtizedben minden évben átlépnénk ezt a küszöböt, az minden eddiginél szélsőségesebb időjárást hozhatna, hosszabb hőhullámokkal, viharokkal, erdőtüzekkel.

A Meteorológiai Világszervezet 2020 óta ad ki becslést arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy átlépjük a 1,5 fokos küszöböt. Akkor azt jósolták, hogy kevesebb mint 20 százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben ez megtörténik. (BBC)