Az állam magánkézbe adja a szemétszállítást, nyártól jön a „szennyező fizet" elv

szemét
2023 május 25., 13:26

Júliustól új hulladékgazdálkodási rendszer jön országszerte: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata végzi majd a szemétgyűjtést- és szállítást - tavaly megírtuk, hogy egyedül ők indultak a pályázaton -, valamint bevezetik a kiterjesztett felelősségi rendszert, a „szennyező fizet" elvét.

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár szerint a lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent majd érdemi változást, a szemétdíj is marad. Az új rendszerrel viszont egy fontos uniós előírást, a gyártói felelősségi rendszert is megvalósítanák, aminek lényege, hogy a környezetszennyező termékek gyártóit terhelik a termékeik hulladékkezelésének bizonyos költségei.

Az egyszer használatos műanyagok, elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok, szóróanyagok, sütőolajok, gépjárművek elszállításáért, kezeléséért, feldolgozásáért mind extra díjat számolnának fel a gyártóknak, így ösztönözve őket arra, hogy minél inkább újrahasznosítható és környezetbarát anyagokban gondolkozzanak.

(via MTI)