Erdoğan nyerte a török elnökválasztást

külföld
2023 május 28., 18:23

Még számolják a szavazatokat a török elnökválasztás második fordulójában, de minden jel arra mutat, hogy a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdoğan marad újabb öt évig az ország élén. A jelenlegi állás szerint Erdoğan a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg, ezzel megelőzte kihívóját, a hatpárti ellenzéki összefogás által támogatott Kemal Kılıçdaroğlut.

Magyar idő szerint este fél 8 körül Erdoğan kampánybusza tetejéről köszöntötte híveit Isztambulban, énekelt, és bejelentette győzelmét. Azt mondta, nemcsak ő, de egész Törökország győzött. Kılıçdaroğlu egyelőre még nem lépett a nyilvánosság elé. Az AKP hívei közben Isztambulban és Ankarában is az utcán ünnepelnek, török zászlókat lengetve. Az alábbi videó például az elnöki palota előtt készült.


Orbán Viktor az elsők között gratulált a török elnöknek megkérdőjelezhetetlen győzelméhez. Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulációját fejezte ki. Mint Erdoğannak küldött levelében írta, a választási győzelme az ország élén végzett önzetlen munkának a természetes eredménye, és egyértelmű jele annak, hogy a törökök támogatják azt a független külpolitikát és nemzeti szuverenitást erősítő lépéseket, amelyek az elmúlt éveket jellemezték.

A választás második fordulóján kevesebb választó vett részt, mint az első fordulóban. A részvétel különösen azokban a választókerületekben esett vissza, ahol két héttel ezelőtt az ellenzéki összefogás jelöltje kapott több szavazatot, így a nagyobb városokban és a kurdok lakta területeken. Isztambulban például az első fordulóban 90 százalék fölötti volt a részvétel, a második fordulóban ez 87,2 százalékra csökkent. Azokban a választókerületekben viszont, ahol az elnök kapott több szavazatot, nem volt ilyen arányú a visszaesés.

Tárkányi Flóra Eskisehirből küldött videókat, ahol autós felvonulással és dudálással ünnepelnek.

link Forrás
link Forrás

Erdoğan az elnökválasztás első fordulójában 2,5 millió szavazattal kapott többet, mint Kılıçdaroğlu, ezzel a szavazatok 49,52 százalékát szerezve meg. A harmadik jelölt, a szavazatok 5,17 százalékát megszerző, ideológiailag inkább Erdoğanhoz közelebb álló Sinan Oğan a héten bejelentette, hogy a mostani elnököt támogatja, így 2,8 millió szavazójának nagy része most valószínűleg Erdoğanra húzta az ikszet.

Ahogy a második fordulót megelőző cikkében Rényi Pál Dániel kollégám fogalmazott, a hatpárti ellenzéki összefogásnak csodát kellett volna tennie ahhoz, hogy meg tudja verni Erdoğant, így minden jel arra mutatott, hogy az elnök maradhat a helyén. Bár a rekordinfláció, a félrekezelt természeti katasztrófák, az egyre látványosabb elvándorlás mind az ellenzék esélyeit látszódtak erősíteni, és számos közvéleménykutató is egyértelmű ellenzéki fölényt mért még az első forduló előtt, az AKP törzsbázisát ezek nem tudták megrengetni.

photo_camera Erdogan köszönti híveit a kampánybusz tetejlről. Fotó: EMRAH YORULMAZ/Anadolu Agency via AFP

Kılıçdaroğlunak pedig nemcsak a már megszerzett szavazóit kellett volna megtartania a két forduló között, de 1-2 millió új szavazót is szereznie kellett volna. Mindezt egy olyan politikai rendszerben, amelyben a kormány a közszolgálati médiát és az államapparátust politikai eszközként használva "függőlegesre döntötte" a politikai pályát.