Gyilkosság, orvosok elleni erőszak és tömeges elvándorlás - összeomlás szélén a török egészségügy

külföld
2023 március 07., 09:32

Soha nem látott ütemben gyorsult fel az orvosok elvándorlása Törökországból az elmúlt időszakban: a török egészségügyi dolgozók érdekképviselete (TTB) szerint 2021-ben több mint 1400 orvos hagyta el az országot, tavaly ez a szám már valahol 2500 és 3000 között állt meg. Összehasonlításképpen: a megelőző tíz évben összesen 4000 orvos döntött úgy, hogy más országban folytatja a praxisát.

Németországban, az elvándorlás fő célpontjában, ez idő alatt megsokszorozódott a török orvosok száma. Tíz évvel ezelőtt még alig néhány tucat török orvos választotta Németországot, azóta évről évre sokszorozódik a számuk: 2017-ben 482-en döntöttek így, 2020-ban 931-en, 2022-ben pedig 2417-en. A TTB szerint további tömegek hagyják el az állami egészségügyi rendszert: orvosok nagy számban lépnek át a magánegészségügybe, illetve hagynak fel hivatásukkal; számuk 2021-ben együttesen meghaladta a 8000-et.

Az okok számosak, de mind összefüggenek: az orvosi fizetések értéke évek óta szabadesésben van, az elvándorlással párhuzamosan nő az egy főre jutó napi terhelés, romlik a szolgáltatások színvonala, a betegek elégedetlenek és frusztráltak, ez pedig egyre több erőszakos incidenst is eredményez. Az egészségügyi kormányzat a csökkenő létszám miatt önkényesen vezényel át egészségügyi dolgozókat a nagyvárosokból távoli kórházakba, szétszakítva ezzel orvoscsaládok ezreit.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.