A kormány közölte a Költségvetési Tanáccsal, hogy nem árulják el előre, hogyan akarnak megszorítani

gazdaság
2023 május 30., 13:26

A 2024-es költségvetés tervezetéhez mellékelt véleményében a Költségvetési Tanács (KT) azt írja: „Több bevételi és kiadási előirányzat teljesülése további intézkedéseket tesz szükségessé.”

A KT azt írja, a Pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatás és a KT kérésére adott dokumentumok szerint ezeken még dolgoznak, de pedig célszerű lenne, ha a törvényjavaslat beadásakor a Parlament tájékoztatást kapna az előirányzatokat megalapozó kormányzati intézkedésekről.

A kormány ilyesmiről nem adott tájékoztatást, sőt a törvénytervezetben azt írta: „A kormány minden olyan intézkedést, jogszabály-módosítást időben meghoz, illetve törvényi szabályozás esetén benyújt az Országgyűlés részére, ami megalapozza a kiadási és bevételi előirányzatokat. Ezek az intézkedések tehát az adott jogszabályok, vagy egyéb intézkedések tartalmának ismertetésénél, indokolásánál válnak a nyilvánosság számára ismertté. A Tanács számára bemutatott intézkedések teljes körének nyilvánossá tétele idő előtti lenne, veszélyeztetné az abban foglalt joghatás megfelelő kiváltását.”

Azaz az intézkedésekről szóló jogszabályok benyújtása előtt nem árulhatják el, milyen intézkedésekre készül a kormány – írta meg a HVG.

Varga Mihály pénzügyminiszter meccset néz Orbán Viktorral 2019. június 11-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter meccset néz Orbán Viktorral 2019. június 11-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Varga Mihály pénzügyminiszter – aki rendszeresen elmondja, milyen kiszámítható a költségvetési politika – már átadta a jövő évi költségvetést Kövér Lászlónak.