Fegyelmi eljárást kér Novak Djokovic ellen a Koszovói Olimpiai Bizottság

sport
2023 május 31., 09:49

A Koszovói Olimpiai Bizottság arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy indítson fegyelmi eljárást Novak Djokovic ellen, írja a Reuters. A koszovói szervezet azzal vádolja a szerbet, hogy politikai feszültséget szított azzal, hogy a Roland Garroson azt írta a kamerára: „Koszovó Szerbia szíve”.

A teniszező a hétfői első fordulós győzelmét követően írta az üzenetet a kamera lencséjére, ugyanazon a napon, amikor több NATO-békefenntartó katona - közülük 20 magyar - megsérült a szerb tüntetőkkel való összecsapásokban a koszovói Zvecan városában. Pont ott, ahol Djokovic édesapja felnőtt. A szerb hatóságok szerint 52 tüntető sebesült meg az összecsapásokban. A tüntetés azután tört ki, hogy a szerbek által bojkottált választásokat követően albán nemzetiségű polgármesterek kerültek hivatalba Észak-Koszovó szerb többségű területén.

photo_camera Fotó: MASAHIRO SUGIMOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

„Novak Djokovic ismét a szerb nacionalisták propagandáját támogatta, és ehhez a sport felületét használta fel” – mondta Ismet Krasniqi, a Koszovói Olimpiai Bizottság (KOK) elnöke egy nyilatkozatban. „Egy ilyen közszereplőnek a mérkőzés utáni, mindenféle megbánás nélkül tett kijelentései közvetlenül a két ország közötti feszültség és erőszak szintjének növelését eredményezik” – mondta, és sürgette a NOB-ot, hogy vizsgálja ki az ügyet és indítson fegyelmi eljárást a sportoló ellen.

Djokovic később azt mondta, hogy ellenez mindenfajta konfliktust, de megvédte kijelentését, és a koszovói helyzetet precedensnek nevezte. A NOB nem kommentálta az esetet. Djokovic, aki rekordot jelentő 23. Grand Slam-tornagyőzelmére hajt, a második fordulóban szerdán a magyar Fucsovics Márton ellen lép pályára.