Az Európai Unió is csatlakozott az isztambuli egyezményhez

nők
2023 június 01., 15:17

Jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa az uniós szintű csatlakozást a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez - ez egy újabb lépés az egyetemes ratifikálás felé, ami régi törekvés a szövetségben.

A csatlakozás egységesebb jogi keretet teremt a nők védelmére, az adatgyűjtéstől és a figyelemfelkeltéstől kezdve a különféle jogszabályokig. Tartalmaz intézkedéseket az áldozatok védelmére és támogató szolgáltatásokra, és külön szó esik benne a nemi alapú erőszakról a menekültügy és a migráció terén.

Az EU – köztük Magyarország is – egyébként hat éve írta alá az egyezményt, amelynek értelmében az azt ratifikáló országok jogszabályi szinten lépnek fel a nők elleni erőszakkal szemben. Az aláírás viszont csak annyit jelentett, hogy a kormány nem hozhat olyan törvényeket, amik a célkitűzésekkel szöges ellentétben állnak. A jogszabályokban akkor jelentek volna meg az egyezményben foglaltak, ha azt a magyar kormány ratifikálta volna, de ezt három éve mondvacsinált okokból, a genderre és a migrációra hivatkozva elutasítják.

A mostani állásfoglalás szerint a szövetség csatlakozása az isztambuli egyezményhez továbbra sem mentesíti a tagállamokat az alól, hogy maguk is ratifikálják a megállapodást. Az Európai Bizottság korábban arra jutott, hogy az EU egyezményhez való csatlakozása koherens uniós szintű keretet hozna létre a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemhez, javítaná a megelőzést, hatékonyabb védelmet és támogatást biztosítana.

Márciusban az ENSZ aggasztó jelentést adott ki a magyar nők helyzetéről.

(via MTI)