Kadirov csecseneket küldene Belgorodba

háború
2023 június 05., 15:09

Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov azt mondta, „a belgorodi térséget megszálló terroristákkal a csecsen egységek erői megküzdhetnek”.

„Ahhoz, hogy a polgári lakosságot és az infrastruktúrát érintő következmények nélkül felszámoljanak egy bandita csoportot Oroszország területén, speciális ismeretekre és képzésre van szükség. Itt nemcsak katonai tapasztalatokra van szükségünk, hanem terrorellenes tapasztalatokra is” – közölte Kadirov, aki szerint a csecsen egységeknek éppen ilyen tapasztalataik vannak.

A csecsen harcosok száma a zászlóaljakban és a csecsen hatalmi és katonai struktúrák ezredeiben Kadirov szerint meghaladja a 70 ezer embert. „A legfelsőbb parancsnok természetesen jobban tudja” – mondta Kadirov, hangsúlyozva, hogy a csecsen egységek készen állnak, és arra várnak, hogy a belgorodi régióba költözzenek. „Ez jó döntés lenne” – mondta Csecsenföld vezetője.

Ramzan Kadirov 2017. október 5-én.
photo_camera Ramzan Kadirov 2017. október 5-én. Fotó: Alekszej Nikolszkij/Sputnik

Az Ukrajna oldalán harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabadságot Oroszországnak légió az elmúlt hónapokban többször is portyázott Belgorod térségében. A védelmi minisztérium pedig „ukrán terroristákról” és „szabotőrökről” számolt be, akiknek az „áttörési” kísérleteit visszaverik, őket pedig „megsemmisítik”.

Június 4-én az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabadságot Oroszországnak légió új razziát jelentett be, amik során bejutottak Novaja Tavilzsanka faluba, ahol felajánlották, hogy találkoznak a régió vezetőjével, Vjacseszlav Gladkovval. A belgorodi régió kormányzójának „a jóindulat gesztusaként” azt ígérték, hogy két foglyot átadnak. Gladkov azt mondta, hogy készen áll a találkozásra, de egy másik helyen, a Sebekino ellenőrzőponton. A találkozóra végül nem került sor. (Meduza)