A ruandai népirtás óta nem halt meg annyi ember háborúban, mint tavaly

háború
2023 június 07., 14:07

Csaknem duplájára nőtt a fegyveres konfliktusokban meggyilkolt emberek száma egy év alatt, a háborús halálesetek száma pedig a ruandai népirtás óta nem volt olyan magas, mint tavaly - áll egy svéd konfliktuskutató központ friss jelentésében.

Az Uppsala Conflict Data Program szerint tavaly legalább 237 ezer ember halt meg háborús konfliktusban világszerte, ami 97 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az aktív háborús konfliktusok száma továbbra is történelmileg magas szinten van, beleértve az orosz-ukrán háborút és az etiópiai polgárháborút, ahol a felek két év után, tavaly év végén kötöttek békét.

Az 1994-es ruandai népirtásban az országban társadalmi többségben lévő hutu katonai erők a hutu többségű kormánnyal karöltve etnikai tisztogatást hajtottak végre a kisebbségben lévő, de hagyományosan vezető szerepet betöltő tuszikkal és a népirtással egyet nem értő hutukkal szemben. Közel száz nap alatt mintegy 800 ezer embert öltek meg. A népirtást erős felbujtó propaganda előzte meg, amiben a média is részt vett.

(via MTI)