Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója letétbe helyezte felmondását a státusztörvény miatt

belföld
2023 június 07., 14:20

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapító tagja letétbe helyezte felmondását a bosszútörvény benyújtása miatt. A hírt a mozgalom saját Facebook oldalán jelentette be.

Pilz még 2016-ban kezdett tiltakozni, hogy reformokat indítson el a közoktatásban. A miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológiai szakos tanára nyílt levélben sürgette az oktatási rendszer megreformálását. Aktivista tevékenységének elkezdésekor Szurovecz Illés készített vele interjút, mely oldalunkon is megjelent.

Pilz Oilvér
photo_camera Pilz Oilvér Fotó: Kristóf Balázs/444

Pilz később is aktív maradt az oktatási kérdésekben. Részt vett azon a tavaly decemberi eseményen is, ahol Pintér Sándor belügyminiszter és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közoktatást érintő terveikről beszéltek. Pilz az esemény után azt mondta, Pintér nem érti az oktatás problémáit.

A heves tiltakozásokat kiváltó státusztörvényt kedd délután nyújtotta be a parlamentnek a Belügyminisztérium. A jogszabály első verziója március elején jelent meg a kormány honlapján, és sokkolta a pedagógusokat, mert abban a bérrendezés és az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése mellett visszanyesték volna a tanárok jogait és növelték volna a terheiket.

A javaslat miatt tüntetések kezdődtek, amelyeken a rendőrség könnygázt is bevetett a tiltakozó tanárok és diákok ellen. Az oktatásért felelős belügyminisztérium, csak néhány ponton volt hajlandó finomítani (például a megfigyelhetőségnél és az átvezénylésnél), de szakszervezetek a javaslat visszavonását kérték. Pintér egyszer az ellenzéki pártokkal is leült tárgyalni, de ezen a szakértők nem kaptak szót.