Átnevezik az MTA-tól elhappolt Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, de nem mondták meg, miért

TUDOMÁNY
2023 június 08., 14:49

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtökön úgy döntött, nem viselhetik tovább Eötvös Loránd nevét a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózatok - de hogy miért, az nem derül ki.

Az „innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvény keretében a kutatóintézeteket összefogó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat neve mostantól Magyar Kutatási Hálózat lesz. Az nem derült ki sem a javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők javaslatából, sem a bizottság ülésén, hogy miért törlik az egyik leghíresebb magyar tudós nevét a szervezetből. Az indoklásban mindössze annyi olvasható, „az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnevezésének Magyar Kutatási Hálózatra történő módosítására irányuló jogtechnikai módosítások”.

Ezek az intézmények, amelyeket 2019-ben elvettek a Magyar Tudományos Akadémiától - amelynek átalakítása az Alkotmánybíróság szerint is jogtalan volt. A szervezet élére nemrég nevezték ki Gulyás Balázs neurobiológust, miután Maróth Miklós korábbi elnök áprilisban lemondott.

Freund Tamás, az MTA nemrég újraválasztott elnöke a Népszavának májusban azt mondta, már nem reménykedik az intézetek visszaszerzésében, mert az „már egy veszett fejsze nyele”.

(via hvg.hu)

Címlap: Gulyás Balázs a kinevezése után (MTI/Soós Lajos)