Transparency: Úgy tűnik, hogy a Mol leányvállalatának nem sikerült megkötnie a szemétszállításhoz szükséges szerződéseket

belföld
2023 június 11., 05:44

A koncessziós szerződés szerint júliussal kellene kezdenie a szemétszállítást a Mol által alapított MOHU nevű vállalatnak, de a Transparency International szerint nincs nyoma az adatbázisban annak, hogy ehhez megkötötték volna a szükséges szerződéseket, derül ki az RTL riportjából.

Egy évvel ezelőtt a kapta meg a MOHU 35 évre a hulladékszállítási koncessziót, és akkor még Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy „a koncessziónak bőven van ideje, mert csak 2023. július 1-vel lép hatályba a koncessziós szerződés a törvény szerint”.

A MOHU-nak tavaly év végéig kellett volna minden szükséges engedélyt és a szállításhoz szükséges kapacitásról szóló szerződéseket beszereznie és megkötnie, a Transparency szerint ennek viszont sem a nyilvános adatbázisban nincs nyoma, sem a közérdekű adatigénylés nem vezetett sikerre, ezért perre mennek. A civil szervezet jogi igazgatója szerint a koncessziós törvény értelmében a koncessziós szerződés egyszerűen nem jön létre, ha nincsenek beszerezve a szükséges dokumentumok.

Valószínűleg a kormány is felismerhette ezt a problémát, mert egy két napja benyújtottak egy salátatörvényt, amely úgy módosítaná a törvényt, hogy akkor is teljesül a Mol esetében ez a feltételrendszer, ha nem saját maga, vagy a MOHU, hanem valamelyik szerződött partnere rendelkezik a dokumentumokkal.„Ezzel az utólagos szerecsenmosdatással nem lehet meg nem történté tenni a törvénysértést és a szerződésszegést. Úgy gondoljuk, hogy a Mol, illetve a magyar állam ezzel elismerte, hogy törvénysértően indul el a 35 éves hulladékkoncesszió” - mondta a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós.