A brit hírszerzés szerint még több iráni drónja lesz az orosz hadseregnek

háború
2023 június 13., 13:48

A brit védelmi hírszerzés szerint Oroszország növeli az iráni gyártmányú drónjainak számát azáltal, hogy a Kaszpi-tengeren keresztül importálja azokat, és beindítja a hazai termelést.

A jelentés szerint „Oroszország valószínűleg átállt az iráni egyirányú, pilóta nélküli légijárművek (OWA-UAV) kis szállítmányainak légi szállításáról” a két országot összekötő, Kaszpi-tengeren való tranzitra.

Az invázió óta Moszkva állítólag gyakrabban támaszkodik a Nemzetközi Észak-Dél Közlekedési Folyosóra, ami Oroszországot, a Kaukázust, Iránt és Indiát köti össze.

Az Egyesült Királyság hírszerzése szerint Oroszország iráni segítséggel beindítja a drónok hazai gyártását. Az ilyen drónok olcsó, nagy hatótávolságú csapásmérő képességet biztosítanak, ha az orosz erők a rakétakészleteik nagy részét elhasználják.

A CNN május 26-án arról írt, hogy Teherán a Kaszpi-tengeren keresztül titokban Shahed kamikaze drónokat szállít Oroszországba. A forgalom különös felfutását 2022 őszén regisztrálták, amikor Moszkva hatalmas léptékű dróntámadásokba kezdett Ukrajna ellen.

Állítólagos iráni kamikazedrón maradványa Odeszában 2022. szeptember 23-án.
photo_camera Állítólagos iráni kamikazedrón maradványa Odeszában 2022. szeptember 23-án. Fotó: Ukrán Fegyveres Erők/AFP

Az amerikai kormány szerint Irán Oroszországot is segíti egy dróngyár felépítésében a tatárföldi Alabuga különleges gazdasági övezetben, ami 2024 elején kezd el működni.

Ukrajna és nyugati partnerei is szankciókat vezettek be Teherán ellen az orosz agresszió támogatása miatt. (Kyiv Independent)