Az MCC nem tervez változást a Libri operatív irányításában

POLITIKA
2023 június 14., 19:36

Miután kedden kiderült, hogy a kormányközeli elitképző, az MCC 98,5 százalékra növelte a részesedését Libri Csoportban, sokan aggódni kezdtek amiatt, hogy itt is ugyanaz vátható-e, mint általában lezajlik a fideszes irányítás alá kerülő intézményeknél, újságoknál. A kiadócsoportnál lévő Bödőcs Tibort az érdekelte, hogy Origó, Index vagy ATV lesz-e a Libriből középhosszúrövid távon. „Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet? Kiadhatják Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?” Tompa Andrea pedig azt mondta, ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor megfontolja, jó helyen van-e ott a kézirata.

Erre szerdán, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója az Inforádiónak azt mondta, stratégiai befektetést látnak a Libri megszerzésében, és azt ígérte, a csoport operatív irányításában nem terveznek változtatást, a vezetőkkel évek óta igazgatósági szinten együtt dolgoznak.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója és Szijjártó Péter
photo_camera Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója és Szijjártó Péter Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Hozzátette, hogy a könyvkínálat tartalmán sem terveznek változtatást a jövőben. Szerinte a Librinek minden piaci igényt ki kell szolgálnia, tehát, ha valaki bemegy könyvet vásárolni, a keresett könyvet megtalálhatja. Egyébként az MCC-nak van egy saját kiadója, az MCC Press, ami a Libri szerződéses partnere, ugyanakkor Szalai szerint olyan céljuk nincs, hogy a többségi tulajdonrész megszerzésével szélesebb körben juttassák el az olvasókhoz a kiadványaikat.

Az MCC a honlapján saját magát tehetséggondozó intézményként határozza meg, a magyar egyetemek többségéhez hasonlóan közérdekű vagyonkezelő alapítványként kezdett működni. Ekkor a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjét kapta meg az államtól. Az MCC kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs, aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatójaként is tevékenykedik.