Lezárták volna az eljárást egy kordonbontó diák ellen, ha cserébe egy évig nem megy tüntetésekre

bűnügy
2023 június 14., 13:09

Érdekes vádalkut kötött volna az ügyészség az Egységes Diákfront 16 éves tagjával: azzal a feltétellel zárták volna le az ellene zajló eljárást, hogy belemegy, egy évig nem vesz részt tüntetéseken, írja a hvg.

Május 3-án a volt Karmelita kolostor előtt a tüntetők kizárólag a „védett személyeket őrző" fémkerítést próbálták elbontani, de a rohamrendőrök aránytalanul erőszakosan léptek fel velük szemben - így lett a könnygázszag végleg egy újabb generáció alapélménye. A diákok már eleve nem csupán a státusztörvénnyel fenyegetett tanáraikért vonultak utcára, külön feldühítette őket az is, hogy egy héttel azelőtt a rendőrség velük egykorú fiatalokat fújt arcon könnygázzal a Karmelitánál, egy másik tiltakozáson.

Sas Bíborka a Mérce szerint elhajított egy üres műanyag palackot - elmondása szerint nem emberre célzott -, ami a sorfalat nem érve a földön landolt. Ez elég volt az ügyészségnek ahhoz, hogy beidézzék. Az ügyész azt ajánlotta neki, hogy bizonyos feltételek mellett készek felfüggeszteni a büntetőeljárást, ha a jövőben előírt „magatartási szabályokat” hajlandó betartani. Sas nem fogadta el a feltételeket, mert azok azt jelentették volna, hogy alkotmányos jogáról lemondva a felfüggesztés egy éve alatt semmilyen tüntetésen nem vesz részt.

A május eleji kordonbontás miatt hivatalos személy elleni csoportos erőszak gyanújával zajlik ügyészségi eljárás a résztvevők ellen, amiért akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatna a Btk. Az közérdekű adatigényléssel sem derült ki, hogy az eljárás a kordonbontó akció vagy diáktüntetés egészére, vagy egyes esetekre vonatkozik.