Az Európai Parlament érdemi vizsgálatokat kér Magyarországtól a Pegasus-ügyekben

külföld
2023 június 15., 13:29

Az Európai Parlament határozatban sürgeti a jogellenes kémkedés visszaszorítását. A Pegasus és hasonló szoftverek használatának egy évig tartó vizsgálata után arra jutottak a képviselők, hogy a visszaélések a demokráciát veszélyeztetik, így többek között törvényi változásokat is sürgetnek.

A határozat külön ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország és Lengyelország számára. Az Európai Parlament arra kéri a két ország kormányát, hogy tartsa be az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit, és állítsa vissza az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az Európai Parlament épülete.
photo_camera Az Európai Parlament épülete. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Emellett azt is kérik, hogy független és egyedi bírósági engedélyhez legyen kötve a kémszoftverek bevezetése, miközben a visszaélések ügyében a hatóságok hiteles vizsgálatokat folytassanak le. De az EP azt is kéri, hogy a két ország biztosítson érdemi jogorvoslatot állampolgárainak ezekben az ügyekben.

A Pegasus-szoftverrel több kormánykritikus közéleti szereplőt, újságírót és üzletembert hallgatott le a magyar kormány. Többek között kollégánk, Németh Dániel telefonját is megfigyelték.

Idén eddig átlagosan havi húsz személy titkosszolgálati megfigyelésére adtak engedélyt Magyarországon, tavaly ez a szám huszonegy körül volt. Eddig egyetlen erre vonatkozó kérelmet sem utasítottak vissza 2010 óta.