Az orosz állam lenyúlná a helytelenül viselkedő nyugati cégek vagyonát

külföld
2023 június 15., 07:18

Új rendelettel könnyítené meg az Oroszországban működő – vagy azt elhagyni készülő –, „helytelen viselkedésű” nyugati vállalatok megregulázását a Kreml. A Financial Times cikke szerint eszközeik kisajátításán túl a szóban forgó csoportok oroszországi leányvállalatainak teljes államosítása is napirenden van. Az intézkedések célja, hogy megnehezítsék a szóban forgó cégek távozását. Vlagyimir Putyin annak a módját keresi, hogy miként válaszolhat az amerikai és európai szankciókra. A szándék az orosz vagyonokat lefoglaló nyugati országok megbüntetése, az elszenvedett veszteségek kompenzálása, illetve egyúttal azok jutalmazása, akik a Kreml szabályait követik.

A Financial Timas által megismert titkos rendelet elsőbbséget biztosítana az állam számára, hogy bármilyen nyugati eszközöket kifejezetten kedvező áron vásárolhasson meg, amelyeket azután nyereséggel értékesíthet tovább gazdasági szereplőknek. A jogszabályban az is szerepel, hogy ezeknek a nyugati eszközökhöz jutó gazdasági szereplőknek teljes mértékben orosz tulajdonúnak kell lenniük, illetve legalábbis el kell kezdeniük külföldi részvényeseik kizárását.

photo_camera Sami Niinistö finn és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fortum új nyugat-szibériai erőművének bejárásán 2013-ban Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az FT-nek azt mondta, továbbra is szívesen látják a nyugati vállalatokat Oroszországban, de vannak, amelyek leállították a bérek kifizetését, vagy egyszerűen úgy döntöttek, hogy menni akarnak. Az a cég, amely nem teljesíti kötelezettségeit, a helytelen viselkedésűek kategóriájába kerül, fejtegette Peszkov, mondván, ezeknek búcsút kell inteniük. „Hogy utána mit kezdünk a vagyonukkal, az már a mi dolgunk” – tette hozzá.

Az orosz állam két távozó nyugati vállalat – a finn Fortum és a német Uniper – leánycégeit már átvette áprilisban, válaszul „az orosz javak illegális külföldi kisajátítására”. Az ezt lehetővé tevő rendelet akkor még konkrétan csak erre a két vállalatra vonatkozott.