Meddig tart a bor?

reggel 4
2023 június 19., 06:10

Jó reggelt, jó olvasást! Ha valaki a hétvégét nem képernyő előtt töltötte - amit a magam részéről csak helyeselni tudok -, annak bőven van mit bepótolnia, olvasnia, néznie, hallgatnia.

4 kiemelt cikk a melyik ujjamat harapjam jegyében:

Tanár, diák, mindenki

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tiltakozó tanárok és diákok a normális életre vágyó, európai magyarok hiteles hangját tudták behozni a közéletbe. Orbán Viktornak a jelek szerint erre kevésbé van szüksége, mint magyar fiatalokra és magyar tanárokra. Szily László látszólag arról ír, milyen volt a hangulat pénteken a Kossuth téren, de valójában a rendszer természetéről vág oda egy indulatoktól sem mentes publicisztikát.

Bányavakság

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence / 444

Több mint egy hete nem mehetnek haza a károsult családok Recsken, pedig hónapokkal korábban jelezték, hogy baj lesz. Videónkban látható, hogy sem a kiküldött a kormánybiztos, Sztojka Attila, sem a Fidesz országgyűlési képviselője, Horváth László nem tudta megmondani, mi lesz a házaikkal, miután egy heves zivatartól leomlott a NER-es andezitbánya fala.

Rohadás

Kevesebb mint 10 éve adták át, ma már teljesen használhatatlan. A határon átnyúló projekt romániai oldalán értelmesen használták fel a 997 ezer euró rájuk eső részét, ma is profitálnak belőle. Mi kevésbé.

Podcastek

Ungváry Rudolf
photo_camera Ungváry Rudolf Fotó: Fortepan - Ungváry Rudolf

A nyilasok, a kommunisták és a lincselők bűneit is a saját vélt bűnösségén keresztül nézi Ungváry Rudolf, aki szemtanúja volt mindannak, ami 1944 és 1989 között történt Magyarországon. Ezt meséli el az „Eszmélésem története”, erről szól a 444. oldal adása.

A Newsroomban Rényi Pál Dániellel beszélünk a Jogában áll meggyógyulni című riportfilmjéről, és arról, mi történt a magyar egészségügyben, amiért egyre több beteg megy inkább külföldre életmentő operációkért.

  • És persze a jóöreg Borízű, ezúttal a szokásosnál is több kajálással.
  • Bónusz: a Hangover zenéi punnyadáshoz

Földobott

photo_camera Fotó: Kovács Bendegúz/444

Rényi Pál Dániel az egyik legjobb politikai újságíró, de az előbb az egészségügyi riporterként állt elénk, most meg zenészinterjút virít a Carson Coma énekesével. Két kedvenc kérdésem:

  • Ez nem indul túl jól. Fino alla fine.
  • Miért jöttetek ide? Nem szemrehányásból kérdem.

Zsoldosok

A wagner harcosai orosz zászlót lengetnek a porig rombolt Bahmutban 2023. május 20-án.
photo_camera A Wagner harcosai orosz zászlót lengetnek a porig rombolt Bahmutban 2023. május 20-án. Fotó: HANDOUT/AFP

A Wall Street Journal riportfilmben mutatta be, hogyan épített ki globális üzleti modellt Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadserege, amely kegyetlenséget és erőszakot cserél olajra, földgázra, és persze orosz befolyásra. Mindezt immár 4 kontinensen.

Buzz

Miközben mindenki azon vitatkozott, hogy milyen színű az a ruha, épp minden végleg megváltozott az interneten. Horváth Bence hosszú, jó sztorikkal telerakott cikke arról, hogy az előző évtizedben volt pár év, amíg a kvízek, a macskás tartalmak és a toplisták uraltak mindent az interneten. Ben Smith, a Buzzfeed News volt főszerkesztője könyvben írta meg ennek az időszaknak a történetét.

Asteroid City

photo_camera Fotó: FOCUS FEATURES - INDIAN PAINTBRU/Collection ChristopheL via AFP

Wes Anderson új filmje nem a világrengető jelentésével fogja beírni magát a filmtörténelembe, sokkal inkább azzal, hogy mennyire szórakoztató. Kulisszatitkok kritika helyett.