18 órán keresztül vitáztak a státusztörvényről a parlamentben

POLITIKA
2023 június 17., 08:47

Szombat reggel fél tízkor véget ért a péntek délután 4 előtt startolt vita a státusztörvényről. A bosszútörvénynek is becézett csomag tárgyalását pedagógusnapra időzítették, a tervezet miatt pénteken több ezren vonultak utcára.

photo_camera Fidesz frakció Fotó: Németh Dániel/444

A vita tegnapi állásáról itt írtunk bővebben. A 24.hu összefoglalója szerint a párbeszédes Tordai Bence késő este azt mondta, hogy ha jószándék lenne a kormányban, akkor nem nyúlna az oktatáshoz. Szabó Tímea - akinek a haja még reggel 7 órakor is kitűnő állapotban volt - a Balatonalmádiban érettségi közben kirúgott tanár esetét hozta fel, míg a momentumos Orosz Anna azt mondta, a rendszer lassan mindenkit bedarál, a státusztörvény pedig a maradék jó tanárokat is elüldözi majd a pályáról.

photo_camera Virrasztók Fotó: Kristóf Balázs/444

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint nem lehet diktátumokkal irányítani az oktatást. A Mi Hazánktól Dúró Dóra kérte számon a kormányt, mondván 13 év kormányzás után az oktatás állapotát nem foghatják rá a 2010-es évek szocialista kormányzására, továbbá ha tényleg féltik Brüsszeltől a nemzeti szuverenitást, akkor semmi szín alatt nem lenne szabad a magyar oktatást az EU-s pénzektől függővé tenni.

A 24.hu szerint szerint a fideszes Hollik István este 11 tájban megvilágosodott, és kifejtette, hogy az ellenzék hangulatot kelteni jött a parlamentbe, ráadásul nem is olvasták el a törvényjavaslatot.

A törvényt felvezető Maruzsa Zoltán államtitkár 11 után ismét megszólalt: szerinte nincs szabály, amely kőbe vésné, mikor kezdődik a tanítás, ez az iskolák jogkörébe tartozik, a pedagógusbérekkel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a teljesítménybérezés rendezni fogja, hogy az iskolák a munkaerőt biztosítsák.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke már éjfél után a státusztörvény hatásáról beszélt: szerinte az szelektívvé teszi az iskolarendszert. A 24.hu beszámolója szerint Rétvári Bence államtitkár éjjfel fél 4-kor hangsúlyozta, hogy a pályakezdő pedagógusok a tervezet egyik fő nyertesei, majd a PDSZ támogatottságát az MSZP-éhez hasonlította. Az MSZP-s Vajda Zoltán később a ChatGPT kérdezte arról, mi a gond az oktatással: „Szűkös források, infrastruktúra, rossz állapotú épületek, rendszerbeli problémák” - idézte Vajda a mesterséges intelligenciát.

A belügy képviseletét reggelre Takács Péter egészségügyi államtitkár vette át. Végül Tóth Endre fél 10-kor zárta a felszólalók sorát: szerinte a kormány ellehetetlenítette a tiltakozás hivatalos formáját, a sztrájkokat, és sok pedagógus a kormány hozzáállása miatt hagyja el a pályát.

Takács azzal zárta a vitát, hogy a 18 órán át tartó vitában új, komolyan vehető érv nem hangzott el az ellenzék oldaláról, a szükséges egyeztetéseket a Belügyminisztérium pedig már lefolytatta a javaslatról.