„Ez a küzdelem nem lehet csak a pedagógusoké” – több ezren tüntettek a státusztörvény ellen a Kossuth téren

oktatás
2023 június 16., 15:33

A tanárok és a diákok hosszas tiltakozása ellenére a parlament végül pénteken vitázik a státusztörvényről, ezt a Kossuth téren az Egységes Diákfront és más szervezetek tüntetése kíséri 17 órától.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

Mint korábban írtuk, Semjén Zsolt levélben kérte Kövér Lászlót, hogy hívjon össze péntekre rendkívüli ülést, többek között a pedagógusokat érintő javaslatról, mert „az indítványokkal összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné”.

„A Kordonkormány benyújtotta bosszútörvényét az országgyűlésben. Álegyeztetéseken játsszák a demokráciát, de semmi lényegi változtatás nem történt!”- írták az esemény szervezői a tüntetésről. Azt is írták, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, amely többek között a tanárok áthelyezését és megfigyelését is lehetővé tenné, akkor több mint 5 ezer pedagógus mondana fel.

Tóth Bence harmincéves biológia-kémia szakos tanár, valamint egy azon pedagógusok közül, akik felmondanak a státusztörvény miatt. A 444-nek azt mondta, amikor elolvasta a törvénytervezetet, akkor végleg eldöntötte, hogy bármennyire is szereti a szakmát, nem hajlandó a törvény hatálya alatt dolgozni.

A státusztörvény parlamenti vitanapjára szervezett tüntetést a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Egységes Diákfront nyílt levélben hívta a tüntetésére az ellenzéki pártok parlamenti frakcióit is. A szervezők arra kérték a pártokat, hogy utasítsák el a bosszútörvényt és álljanak ki a magyar oktatásért. Emellett arra is kérték az ellenzéki frakciókat, hogy hosszú idő után először közösen álljanak ki egy ügyért.

Helyszíni tudósítónk szerint sokkal jobb a soundtrack, mint a politikusok tüntetésein: az ezres nagyságrendet már elérő gyülekező tömeg a Fight The Powerrel és a Carson Coma Feldobom a követ-jével melegít. A kivetítőn némán megy élőben a státusztörvény vitája, a tömeg a témához képest derűsen beszélget.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Tanár nélkül mind ilyenek lennénk” – áll egy kézműves transzparensen, amin a szöveg mellett fideszesek fotói láthatók. „HISZEK A TÜNDÉREKBEN! HISZEK! HISZEK!” – szerepel egy másikon. A tömeg 95 százalékát kitevő diákok, tanárok és egyéb civilek szerteszét álldogálnak, a pár maroknyi pártzászlós aktivista a színpad elé táborozott le. Tudósítónk szerint olyan történt, amihez képest a státusztörvény visszavonása se lenne meglepetés: zárt alakzatban bevonult vagy száz MSZP-s.

A szervezők vélhetően punk származású diákok lehetnek, mert most ráadták a hangot a mi hazánkos Duró Dóra felszólalására, aki a „szubszidiaritás” szóval utalt a cigányokra, jelenti Szily kolléga. Nem sokkal később lekeverték és már harmadjára megy a Feldobom a követ, ami már hivatalosan is az új Mi vagyunk a Grund lett. Azonban ez a versenyen mégse dőlt el ennyire korán: a Mi vagyunk a Grund szépített 3:2-re, ennek még izgalmas is lehet a vége!

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Dienes kollégának sikerült elkapnia az egyik EDF-es szervezőt, aki azt mondta, hogy sok beszéddel és zenés performansszal készültek a pénteki tüntetésre. Az EDF és társszervezetei felkérték az ellenzéki pártokat, hogy amint az asztalra kerül a státusztörvény, 72 órán át obstruálják azt, ebbe a Mi hazánkon kívül mindenki belement. A szervező azt mondta, hogy fel vannak készülve arra, hogy 72 órán át virrasszanak.

A hangulat 18 óra előtt pár perccel is kedves-csendes, senki sem kiabál, miközben a tömeg már párezresre duzzadt, üzente Szily kolléga. „Becslésre nem vállalkoznék, de MTK meccsen soha nem láttam ennyi embert, maximum a stadionavatón, amikor kifütyültük Orbán Viktor beszédét” – írta.

Törley Katalin és Pilz Olivér.
photo_camera Törley Katalin és Pilz Olivér Fotó: Németh Dániel/444

„Azért vagyunk itt, mert sok társszervezetünkkel együtt úgy éreztük, hogy nem maradhatunk csendben, amikor ezt a botrányos törvényt megszavazzák” – kezdte a beszédeket a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt kirúgott Törley Katalin.„A csak a pénz és hatalom megtartására képes hatalom most veri be az utolsó szöget az ország oktatásának koporsójába””– fogalmazott Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom másik alapítója, aki a státusztörvény miatt letétbe helyzete a felmondását. A pintérezés tudósítóink szerint egészen fellelkesítette a tömeget, a felszólalók a mostani állampárt gyakorlatát a „kommunisták 1985-ös társadalmi egyeztetésével” hasonlították össze. Törley kiemelte, hogy pont az utolsó tanítási napon, a ballagások napján tárgyalják a bosszútörvényt, méghozzá úgy, hogy a képviselőkön kívül mindenkit kitiltottak a parlamentből.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A beszédeket hallgató tömegben a diákok mindenre rácáfolva vigyorognak, a szülőkorúak simán csak szomorúak. Nem könnyű senkinek ugyanazt végighallgatni századjára. Pedig a színpadon tanárok álltak, akik ellentétben a legtöbb politikussal, tudnak beszélni. Szily kolléga szerint Törley Katalin különösen jó előadó volt, utána egy roma szülő-aktivista beszélt. „Nem színikritikusként vagyok jelen, de inkább nézném őt a kivetítőn, mint egy némán tátogó képviselőt” – mondta. Egészen 18:15-ig kellett várni az első hosszabb skandálásra, ami a „Nincs tanár, nincs jövő” volt. A következő skandálás: „Általános sztrájk!” Vajon ki kezdhette? Talán a PDSZ-esek.

Tapsolós közjáték következett: a tömeget szívhang-ritmusra tapsoltatták a színpadról, ami tudósítónk szerint kicsit olyan volt, mintha izlandi szurkolók lettek volna. Ezután két diáklány ment fel a színpadra, nagy átéléssel, felváltva Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét olvasták fel, a tömeg ujjongott. „Az egyik előadó horrorcore stílusban visított, nem rossz ez az új vonal, sokkal többet kéne vonyítani a magyar közéletben” – fogalmazott Szily kolléga.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Hidász Máté is köszöntötte az itt lévő tanárokat, diákokat, azokat, akik kijöttek, sőt, még a rendőröket is. Hidász volt az, akinek egyenesen a szemébe fújták a könnygázt a május 4-i tüntetésen, majd hajnalban kihallgatás nélkül engedték el a rendőrök „Nem randalírozni, nem dulakodni jöttünk, célunk, hogy a bosszútörvényt ne fogadhassák el, hogy a döntéshozók ne építhessék le még tovább az oktatást” – mondta, hozzátéve, hogy egy diákközpontú oktatási rendszerre vágynak, ahol a kritikus gondolkodás érték, és ami megtanít arra, „hogyan tudunk kiállni a saját érdekeinkért”.

Hidászék megkérték az embereket, hogy a rendőrök felé fordulva, szívre tett kézzel énekeljék el a Szózat első versszakát, majd lejátszották a Belga Rendőrmunka című számát. „A rendőrmunka nagyon durva és veszélyes. Ha megvan a tettes, táncol a TEK-es, oly szenvedélyes. Délben fánk, este tánc, reggel őrs, este egy kis funky”.

A hatalom elemi működésének része, hogy leszarnak mindent, ami nem hoz pénzt vagy szavazatokat, mondta Boross Martin színházi rendező, a STEREO AKT művészeti vezetője és a FESZ tagja, aki a magyar tüntetéstörténetben először Lars von Triert idézett: „A filmnek olyannak kell lennie, mint egy kavicsnak a cipőben. (...) Hogy kérdezzen, kritizáljon, ne hagyjon elkényelmesedni, belefeledkezni saját magunkba. De mi van, ha elveszik tőlünk a művészetet, a kultúrát? Akkor nekünk kell lenni ennek a kavicsnak!”. Ezután Pankotai Lili slamje következett: „Csessze meg a kordonkormány, csessze meg, hogy káromkodok” – mondta, majd azt, hogy „neked is a lopás helyett csak a szopás maradt”. Még a média is megkapta a magáét.

photo_camera Pankotai Lili Fotó: Németh Dániel/444

Akik 1956-ban a lengyel munkások voltak, azok most a romániai tanárok, mondták a színpadon. Épp az ő üdvözletüket olvasták fel, jelentik tudósítóink. Azt írták, hogy aggodalommal követik a magyar oktatási rendszert ellehetetlenítő hatalmi törekvéseket, és hogy a sztrájk alapjog. „Ez a küzdelem nem lehet csak a pedagógusoké” – írták a levelük zárásaképp.

Szalóki Viktor az aHangtól azt mondta: „A tanév kezdetén 16 ezer pedagógus hiányzott, ha a státusztörvény miatt még több ezren felmondanak, akkor élcelődhetnek a kormányparti megmondóemberek, de ki fogja elmondani a gyerekeiknek, hogy miért nincs tanár”. Szerinte innentől egy feladatuk van, hogy megszervezzék magukat, „ha pedig kidobnak minket az ajtón, bemászunk az ablakon”.

photo_camera Szűcs Tamás Fotó: Németh Dániel/444

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Szűcs Tamás ma 31 év tanítás után beadta a rendkívüli felmondását. Elmondta, hogy morzsányi bizalma sincs azokkal szemben, akik most ott bent ülnek a parlamentben. „Amit ma csinálnak, azzal már átlépték a Rubikont” – fogalmazott.

A délután ötlete Szily kolléga szerint az volt, hogy az odabent vitázókra célozva az egyik szónok felvetette, hogy „Na, üvöltsünk nekik egy nagyot”. Ebben mindenki benne volt. Csak ez tudta kiváltani az első mocskos Fidesz-kórust 19:22-kor. „Hála istennek visszatért a Visító Szónok, aztán a Carson Coma. Az kicsit ijesztő, hogy addig akarnak kitartani a szervezők, amíg odabent folyik a vita. Ha valaki az obstrukció eszközéhez nyúl odabent, ötvenszer kell meghallgatnunk a Feldobom a követ. Klassz szám, tényleg, de azért jöhetne lazításnak 2-3-szor a Fight the Power” – üzente.

Dienes kolléga jelentette, hogy az EDF tagjai a tüntetésen már nem először papírrepülőkkel támadták meg a parlament épületét. Az akciót az a Sas Bíborka vezette, aki ellen azután indítottak eljárást, hogy elhajított egy üres műanyag palackot - ami a rendőrsorfalat nem érve a földön landolt - egy korábbi tüntetésen. Az ügyészség megszüntette volna ellene az eljárást, ha cserébe egy évig nem megy tüntetésekre, de Sas ebbe nem ment bele.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

3 órányi tüntetés után kezd kicsit leülni a hangulat, írta Dienes és Szily kolléga is. Egyszer váratlanul felhangosították Hiller István MSZP-s képviselő parlamenti beszédét. A több ezres tömeg nagy része már nem a szónokot követi, hanem egymással beszélget. „A közös felelősségünk, hogy Orbán még mindig a nyakunkon ül. Aztán a szónok rettenetes, bár nem alaptalan metaforába bonyolódik, amiben Orbán belőlünk falatozik, ráadásul arany tányérból” – jelenti Szily.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Egy élénkebb diákszónok visszahozta a flowt, újraindult a kiabálás. Majd elindult valami basszus. „Ha Carson Coma, felgyújtom magam” – írta Szily. Természetesen Carson Coma volt, de egy másik szám, a Nagykabát, úgyhogy tudósítónk marad az élők között. A verseny eldőlt közben, kiütéssel nyert a Feldobom a követ, Mi vagyunk a Grund le:cserélve. (Arról, hogy miért szól minden diáktüntetésen a Pál utcai fiúk betétdala, ebben a cikkben írtunk.)

2 óra alatt csak egy „MOCSKOS FIDESZ” és egy „ORBÁN, TAKARODJ” hangzott csak el. 20 óra körül a kevésbé praktikusnak tűnő „A CSEND NEM REND” skandálás hangzott el. Egyik érintett helyében se lennék most, írta Szily tudósító. És csak provokálni kellett, máris elindult egy rövid, középhalk, de tagadhatalan „EGYSZERŰEN SENKIK VAGYTOK, HEJ, HEJ”. Ironikus esti mese felolvasása kezdődött el ezután a státusztörvény borzalmairól és a tanárok küzdelmeiről, a sztori Abszurdisztánban játszódik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Meglepő, de megint Carson Coma megy, a Nehéz dal. Szily tudósító szerint „fasza szám meg minden, de a néppárti értelemben vett idő megérett egy kis Bohemian Betyarsra”. A következő szám a Fuck you Lily Allentől. Eztán újra közös kiabálás következett, hátha hallják odabent.

Iskolai ünnepséggé alakult a tüntetés, üzenték tudósítóink. A színpadon a szónok váratlanul bejelentette, hogy ellenzéki képviselők improvizált vizsgáztatása kezdődik. Dienes kolléga már teljesen izgalomba jött, amikor felszólították az első politikust- Kunhalmi Ágnest - a színpadra, régen hallott jó Anyegin-feleletet. Sajnos gyorsan lelőtték a poént, a vizsgáztatás igazából beszédeket rejtett. A jobbikos Ander Balázst azért nem tapsolták meg a jelenlévők, írta Szily kolléga.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Miközben a téren tüntettek, egy valamilyen szláv nyelven beszélő menyasszony és vőlegény esküvői fotókhoz pózoltak minden földi hely közül épp a Trianon-árokban.

photo_camera Fotó: Szily László/444
photo_camera Fotó: Szily László/444

Visszatérve a politikusok feleleteire: a vizsgázók az elméleti vizsgán sikeresen átmentek, most jön a gyakorlati rész, mondta a szónok. Ez az volt, hogy a politikusok és tömegben állók is megfogták egymás kezeit, majd a magasba emelték. A rövid akció után a politikusok visszamentek a parlamentbe akadályozni a státusztörvény megszavazását.

A státusztörvény parlamenti vitanapján tüntet a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront június 16-án
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Eztán ismét felcsendült a Mi vagyunk a Grund (és nem a Feldobom a követ!), amit sokan felemelt telefonnal és világító vakuval énekeltek végig.

A szervezők már egy ideje levonultak a színpadról, a tüntetők nagy része a földön ül, a többiek kisebb csoportokban álldogálnak a Kossuth téren, jelenti tudósítónk. A tüntetés hivatalosan 22 óráig tart, a parlamentben az ellenzéki politikusok továbbra is kitartóan adják egymásnak a szót. A kivetítőn Fekete-Győr Andrást nézik páran, aki hosszasan olvassa fel a tanárok megrázó történeteit.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Tordai Bence parlamenti felszólalásában kiszólt a téren tüntetőknek, amire a fideszes Nacsa Lőrinc fideszes képviselő nevetve bekiabált, hogy azok már nincsenek ott. Tordai nem teljesen biztos abban, hogy mi értelme a parlamenti vitának, ha már a kormánypártot nem érintik meg az ésszerű kritikák. Zárásképp ő is felolvasott pár szomorú történetet. Habár még vannak emberek a téren, a tüntetésnek gyakorlatilag vége, a politikusok bent vitáznak tovább.