Autómentes marad a Lánchíd

Budapest
2023 június 20., 10:11

A Budapesti Lakógyűlés néven futó online kérdőív eredményei szerint a válaszoló budapestiek 79 százaléka fenntartaná a jelenlegi forgalmi rendet a Lánchídon, vagyis a jövőben is csak a taxisok, a buszok és a biciklisek használhatják majd a hidat – számolt be sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, aki úgy fogalmazott, hogy „a budapestiek a jövőt választották, a megszokások és a dogmák helyett a változást, az igazságtalanság helyett az igazságosságot, a szószegés helyett az ígéretek betartását és a Budapest-ellenes politika helyett a Budapest-pártiságot”.

A Lánchídon, aminek egy részén még tartanak a felújítási munkálatok, december közepe óta mehetnek újra a buszok, a taxisok és a biciklisek, az autósok viszont nem, és úgy néz ki, a jövőben sem mehetnek majd át a hídon. A főpolgármester azt mondta, utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy véglegesítsék a híd jelenlegi forgalmi rendjét, és levélben tájékoztatja majd Orbán Viktort is „a budapestiek döntéséről”.

A Telex szemléje szerint elmondta még, hogy a Lánchíd forgalmi rendjének jövője mellett másik három, kevésbé konkrét kérdésről is szavazott több mint 136 ezer budapesti, ami a szavazásra jogosultak több mint 9 százalékát jelenti. A Lakógyűlés kitöltésére 1,4 millió, 14 év fölötti, budapesti lakcímmel rendelkező lakos volt jogosult.

A Lánchíd forgalmi rendje mellett arról is kérdezték a budapestieket, hogy mit tartanának igazságosnak: ha a jelenlegi városvezetés annyit fizetne a kormánynak adók és hozzájárulások formájában, mint az előző, vagy „ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás”. Itt 91 százalék a megemelt hozzájárulások ellen szavazott, vagyis nem szeretnék, ha a főváros többet fizetne.

A harmadik, költségvetéssel kapcsolatos kérdésnél is két opció közül lehetett választani: a főváros inkább felfüggessze a kormányzati elvonások befizetését (szolidaritási hozzájárulás) vagy csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben. Az eredmények szerint a szavazók 88 százaléka nem szeretné, hogy kevesebb Combino járjon a Nagykörúton vagy ritkábban járjon a 3-as metró.

Ezek mellett a válaszadók 93 százaléka gondolta úgy, hogy a kormánynak ki kellene fizetnie azt a hatmilliárdot, amit korábban megígért a híd felújítására, de még nem utalták át.

Karácsony szerint ez a lakógyűlés volt az első alkalom, ahol közvetlen is egyeztettek minden budapestivel, és bár a részvételi adatokat nem akarta hasonlítgatni, azért azt elmondta, hogy 136 ezer ember döntése a „politikai kultúraváltásnak” a része lehet.