Három hadifoglyot hazavittek Magyarországról az ukránok

háború
2023 június 20., 18:40

A tizenegy Magyarországon tartózkodó ukrán hadifogolyból hármat hazaszállított Ukrajna budapesti nagykövetsége – írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

Az illetékes ukrán szerv egy képet is közzétett, amelyről azt írták, hogy a három hadifoglyot ábrázolja. További nyolc társukról azt írta Nyikolenko, hogy dolgoznak a hazaszállításukon.

Az illetékes ukrán hatóság által közzétett fotó, melyen állításuk szerint a három hazatért hadifogoly szerepel
photo_camera Az illetékes ukrán hatóság által közzétett fotó, amelyen állításuk szerint a három hazatért hadifogoly szerepel Forrás: hromadske / Twitter

Az orosz ortodox egyház június 9-én jelentette be, hogy több ukrán hadifoglyot átadott Magyarországnak, másnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Egy lap később arról írt, hogy propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított embereket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter később azt mondta, Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra. Az ukrán külügyminiszter szerint Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és a határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük. Kuleba azt is mondta, a hadifoglyok felügyelet alatt állnak, és a rokonaikkal is csak rendkívül korlátozott módon találkozhatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ezeket az állításokat tagadta, szerinte Kuleba hazug vádakkal illette Orbán Viktort és Magyarországot.