Kitiltották Oroszországból a WWF-et

környezetvédelem
2023 június 21., 17:15

Az orosz hatóságok már egy ideje nem nézik jó szemmel a Természetvédelmi Világalap (WWF) működését. Márciusban arra hivatkozva nyilvánították külföldi ügynöknek a WWF-et, hogy az igazságügyi minisztérium szerint „a természet- és környezetvédelem álcája alatt megpróbálták befolyásolni az Orosz Föderáció végrehajtó és törvényhozó hatalmi ágainak döntéseit, és akadályozták az ipari és infrastrukturális projektek megvalósítását”.

Úgy látszik, ez sem volt elég, mert szerdán a főügyészség már nemkívánatos szervezetnek minősítette a WWF-et, ami azt jelenti, hogy minden oroszországi tevékenységüket illegálissá nyilvánítottak. Mostantól illegálisnak számít a szervezettel való bármilyen kapcsolattartás, beleértve az adományozást vagy a csoport tartalmainak megosztását.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Az ügyészség szerint a civil szervezet a természetvédelmi és oktatási tevékenységet álcaként használja az orosz gazdasági szféra biztonságát veszélyeztető projektek megvalósítására, és a környezetvédelem ürügyén igyekszik akadályozni az Északi-sarkvidék ipari fejlesztését és a szubarktikus területek természeti erőforrásainak kiaknázását, valamint olyan korlátozásokat próbál meg kidolgozni és legitimálni, amik alapul szolgálhatnak az északi-tengeri útvonalnak az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetébe való áthelyezéséhez.

Az orosz főügyészség úgy ítélte meg, hogy a WWF kezdeményezései az energia-, olaj- és gázipar, valamint az ásványi lelőhelyek és a nemesfémek kiaknázásával foglalkozó nagyvállalatok ellen irányulnak.

Az indoklás szerint a WWF szakértői anyagai akadályozzák az Oroszországi Föderáció gazdasági fejlődését, és szerintük szubjektív szabványok és kritériumok alapján állított ki környezetvédelmi minősítést a vállalatokról.

Ezenkívül a WWF támogatta a külföldi ügynökök nyilvántartásában szereplő szervezeteket, amiknek tagjait adminisztratív felelősségre vonták hatóságokkal egyeztetett tiltakozásokban való részvételük miatt, ami az orosz belügyekbe való beavatkozást bizonyítja.

A hatósági nyomás miatt Oroszországot sorra hagyják el a környezetvédelmi szervezetek: az erdőtüzek ügyében aktív Greenpeace előző hónapban zárta be az irodáját, miután szintén nemkívánatosnak minősítették őket. Az észak-oroszországi Arhangelszk régióban működő Movement 42 nevű környezetvédelmi szervezet januárban szüntette be tevékenységét, miután külföldi ügynöknek minősítették. A Sakhalin Environment Watch (SEW) ugyanezért szűnt meg decemberben. (Moscow Times/MTI)