A Titan egyik első utasa szerint „kamikaze akció volt” az egész expedíció

katasztrófa
2023 június 22., 06:54

Még mindig tart a Titanic roncsainál eltűnt mini-tengeralattjáró, a Titan keresése. Az idő azonban vészesen fogy, a tengeralattjáró 96 órára elegendő sűrített levegőt vitt magával, ez ideális esetben csütörtök délig tarthat ki. Az amerikai partiőrség öt hajóval és két vízalatti drónnal keresi a Titant, hamarosan pedig már 10 hajóval és még több robottal folytathatják majd a keresést. Ez azonban így sem lesz egyszerű feladat, a 32,5 ezer négyzetkilométeres terület, amelyet át kell fésülni, majdnem akkora, mint a Dunántúl.

Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt
photo_camera Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

„Kicsit őrültnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ilyesmire vállalkozzon” – mondta az AP hírügynökségnek Arthur Loibl, az OceanGate egyik első ügyfele. A 61 éves német üzletembernek először 2016-ban jutott eszébe, hogy megnézné a Titanic roncsait. Akkoriban egy orosz cég félmillió dollárért vitte volna le a roncsokhoz.

Miután egy évvel később az OceanGate cég elindult, Loibl lecsapott a lehetőségre. 2019-ben 110 ezer dollárt fizetett volna egy útért, ez azonban meghiúsult, az első merülőhajó nem ment át a teszteken. Két évvel később már sikeres volt a próbálkozás, Loibl az OceanGate vezérigazgatójával, Stockton Rushsal, egy francia búvárral és Titanic-szakértővel, Paul-Henri Nargeolet-val és két angliai férfival együtt tekintette meg a roncsokat.

„Képzeljünk el egy néhány méter hosszú fémcsövet, aminek padlója egy fémlemez. Nem tudsz felállni. Nem tudsz letérdelni. Mindenki egymás mellett vagy egymás tetején ül” – mondta Loibl. „Nem lehet klausztrofóbiás az ember”.

photo_camera Fotó: -/AFP

A 2,5 órás ereszkedés és felemelkedés alatt a világítást lekapcsolták, hogy energiát takarítsanak meg, az egyetlen fényforrás egy fluoreszkáló izzópálca volt. A merülést többször is elhalasztották, hogy kijavítsák az akkumulátorral és az egyensúlyozó eszközökkel kapcsolatos problémát. Az út összesen 10,5 óra volt.

Loibl szerint a csoportnak szerencséje volt, csodálatos kilátás nyílt a roncsra, ellentétben más merüléseken részt vevő látogatókkal, akik csak egy törmelékmezőt vagy néhány esetben egyáltalán semmit sem láttak. „Most visszatekintve egy kicsit naiv voltam” – mondta Loibl. „Ez egy kamikaze akció volt”.

Szerdán órákon át dörömbölésre emlékeztető hangokat rögzítettek hangradarok a Titanic közelében, erről Jamie Frederick kapitány azt mondta, az azonosítatlan zajok feltételezett forrásához küldtek is egy vízalatti drónt, de egyelőre nem találtak semmit. A kanadai hatóságok megosztották a felvételeiket az amerikaiakkal, akik elemzik azokat.

Hogy mit lehet tudni a Titanról, annak utasairól, és mit lehet sejteni arról, ami a mini-tengeralattjáróval történhetett, arról ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.