Az oxigénhiány mellett a szén-dioxid-mérgezés és a kihűlés is fenyegeti a Titanic közelében eltűnt tengeralattjáró utasait

katasztrófa
2023 június 22., 06:55

A Titanic roncsainál eltűnt mini-tengeralattjáró, a Titan keresése még folyamatban van, az eszköz pontos holléte és a fedélzeten tartózkodó öt személy állapota ismeretlen. A tengeralattjárón kevesebb mint 10 órára elegendő oxigén van, a szakértők szerint versenyfutás kezdődött az idővel, hogy megtalálják a tengeralattjárót, mielőtt túl késő lenne.

Ken Ledez, az új-foundlandi Memorial Egyetem orvos szakértője a BBC-nek elmondta, hogy nem az oxigénhiány az egyetlen veszély, amivel a fedélzeten lévők szembesülnek. A hajó elveszíthette az elektromos áramellátást, ami alapból szerepet játszik a hajó belsejében lévő oxigén és szén-dioxid mennyiségének szabályozásában. Ahogy az oxigénszint csökken, úgy nő a legénység által kilélegzett szén-dioxid, ami halálos következményekkel járhat.

„Ahogy a szén-dioxid szintje megemelkedik, úgy válik nyugtató hatásúvá, és olyan lesz, mint egy altatógáz”. A szén-dioxid magas szintje a vérben, azaz a hiperkapnia halálos lehet, ha nem kezelik időben. Ryan Ramsey, a Királyi Haditengerészet egykori tengeralattjáró-kapitánya azt mondja, hogy az interneten található videók alapján a Titan belsejében nincsenek szén-dioxid-szűrők. „Számomra ez a legnagyobb probléma mind közül” – mondta Ramsey.

Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt
photo_camera Az Oceangate Titan mini-tengeralattjárója merülés előtt Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Ha ez nem lenne elég, a legénységet a hipotermia, a kihűlés veszélye is fenyegeti. Ramsey szerint, ha a tengeralattjáró a tengerfenéken van, a víz hőmérséklete 0 Celsius-fok körül van. Ha a hajón nincs áram, akkor hőt sem tud termelni.

A kihűlés, az oxigénhiány és a szén-dioxid felhalmozódása a tengeralattjáróban azt jelenti, hogy a személyzet egyre kevésbé lesz képes kapcsolatot teremteni a kereső- és mentőakcióval, például azzal, hogy rendszeres időközönként a hajótestet kopogtatva próbálja felhívni magára a figyelmet. Mindezen kihívások ellenére Ledez szerint az utasok még akkor is képesek lehetnek a túlélésre, ha az oxigénszint nagyon alacsony, ezért nem szabad feladni a keresést.

Hogy mit lehet tudni a Titanról, annak utasairól, és mit lehet sejteni arról, ami a mini-tengeralattjáróval történhetett, arról ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.