Maruzsa Zoltán elnézést kér mindenkitől, akit esetleg megbántott a honvédelmi oktatásról szóló belső levelezés kiszivárgásával

oktatás
2023 június 22., 13:40

Elnézést kér mindenkitől, akit esetleg megbántott, mondta a Népszavának Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról a nemrég nyilvánosságra került levelezésről, amiben ő, a köznevelési államtitkárság és a Klebelsberg Központ munkatársai azon tanakodnak, hogyan válaszoljanak a Telex kérdéseire úgy, hogy ne hazudjanak, de ne is mondjanak igazat.

Múlt héten a Telex olvasója hívta fel a figyelmet, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toboroz önkéntes katonákat a jövő tanévben bevezetni tervezett honvédelem tantárgy oktatására. A lap azt akarta megtudni a közoktatásért felelős Klebelsberg Központtól, tényleg indul-e ilyen tárgy szeptembertől; ha igen, miért, hány iskolában és miért pont azokban. A fenntartó válaszolt, de nem úgy: véletlenül rárakták a Telexet a Maruzsával folytatott levelezésükre.

A lap csütörtök este sima válasz helyett egy komplett levelezést kapott, amire a köznevelési államtitkár mellett Kisfaludy László helyettes államtitkárt, Antalffy Pétert, a Klebelsberg Központ stratégiai és kommunikációs főosztályának vezetőjét és Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettest is csatolták. A Telex által részletesen megírt sztoriból kiderül, hogyan lett a levelezésben „egy színtiszta hazugságból szépen becsomagolt féligazság, amivel csak éppen annyit árultak el, amennyit muszáj volt, és éppen úgy megfogalmazva, hogy ne lehessen belekötni”.

Maruzsa az egyik válaszában azt írta: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”. A Népszava kérdésére azt mondta, nem lesznek személyi következményei az ügynek.

(via Népszava)